01

Ware liefde

Veel mensen blijven maar zoeken naar de ware, hun soulmate, de volmaakte liefde. Geen wonder dat ze vaak teleurgesteld worden. Bestaat zo iemand eigenlijk wel? Er wordt vaak gezegd dat we te hoge verwachtingen hebben van de liefde. Door apps en internet kunnen we met iedereen daten en als het niet bevalt, dan ‘swipen’ we gewoon weer door naar de volgende.

Leggen we de lat te hoog? Relatiedeskundigen als Esther Perel en John Gottman geloven niet dat er zoiets als een de ware bestaat. Het gaat er volgens hen om dat je iemand vindt waar je graag bij bent. En dat wordt dan vanzelf jouw ware.

02

Verliefdheid hersenen

Wanneer we verliefd zijn, slaan onze hersenen op hol. Ze maken liefdesstofjes aan, zoals de hormonen vasopressine en oxytocine, waardoor we ons willen binden. Ook razen er neurotransmitters door ons brein, zoals dopamine en endorfine, die zorgen voor het verslavende effect van verliefdheid. Je móet gewoon bij die ander in de buurt zijn.

Onderzoekers denken dat we 4 tot 5 miljoen jaar geleden de breinstructuren hebben ontwikkeld om verliefd te kunnen zijn. Toen gingen we rechtop lopen, konden we ons slechter verdedigen met een baby op de arm en was het fijn om een partner te hebben om samen voor de kinderen te zorgen.

De stoffen in je hersenen bepalen dan ook wat voor iemand je bent in de liefde en op wat voor soort mensen je valt. Met onze zelftest kun je ontdekken welk hormoon de overhand heeft in jouw brein en wat voor types het beste bij jou passen. Maar ook kussen blijkt een goede manier om te screenen of iemand een geschikte partner is. Je merkt onbewust op door de smaak en geur hoe gezond iemand is.

03

Single

Ben je single, dan ben je lang niet de enige. Meer dan 20% van de Nederlanders is alleenstaand en dat vindt lang niet iedereen erg. Begrijpelijk ook, want er zitten zeker voordelen aan het single-zijn, zoals hechtere banden met anderen. Niet zo gelukkig als single? Ouder worden helpt. Door de jaren worden mensen vanzelf tevredener met hun singlestatus.

Mensen die bang zijn om single te zijn, leggen de lat voor een nieuwe liefde te laag of blijven te lang hangen in een relatie die minder goed is. Ben jij bang om single te zijn? Doe de test.

04

Heb ik bindingsangst of verlatingsangst?

Ben je toch liever samen, maar blijft er nooit iemand hangen? Misschien is het dan tijd om te onderzoeken hoe dat komt. Misschien ben je eerder gekwetst in de liefde en heb je moeite om jezelf open te stellen of heb je de lat erg hoog liggen.

Vroege jeugdervaringen kunnen ook invloed hebben op je huidige relaties. Hoe jij je vroeger aan je ouders hechtte, zegt veel over hoe jij je hecht aan je partner. Kon je op je ouders vertrouwen, dan ben je waarschijnlijk veilig gehecht. Maar wie onveilig gehecht is, kan later last krijgen van bindingsangst of verlatingsangst. Test je hechtingsstijl

Wanneer je weet wat je hechtingsstijl is, weet je waarom je steeds op de verkeerde valt of nooit een volgende stap durft te zetten. Het goede nieuws is: ook als je onveilig gehecht bent, kun je leren om je veilig te hechten aan anderen. Ook jij kan een gelukkige, evenwichtige relatie krijgen, waarin je jezelf blijft.

Vind een relatiecoach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een relatiecoach via Coachfinder

Een relatiecoach helpt bij het oplossen van relatieproblemen, het verbeteren van communicatie of om prettig uit elkaar te gaan. Vind een betrouwbare coach die bij jullie past via Coachfinder.

Vind een relatiecoach die bij je past
05

Daten en flirten

Wie op zoek is naar een nieuwe liefde, heeft vaak wel een lijstje met eigenschappen waar de ander aan moet voldoen: haarkleur, muzieksmaak, sportiviteit. De vraag is of dit wel het goede wensenlijstje is. Singlecoach Meinou Lambeck adviseert om ook een lijstje te maken met relatiewaarden. Kunnen jullie elkaar vertrouwen, met elkaar lachen en denken jullie hetzelfde over het krijgen van kinderen?

Ga je online daten, dan kan je je kansen op een date vergroten met een aantal slimme, psychologische trucs. Je populariteit stijgt als je een foto plaatst waar je het middelpunt bent van een vriendengroep en je vertelt wie je bent en niet alleen wie je zoekt. Speel liever niet hard-to-get, want dat is een bewezen afknapper. Leren flirten? De openingszin is niet belangrijk: begin over overeenkomsten.

Weten waar je die leukerd tegenkomt, waarom je telkens op de verkeerde valt en hoe je zorgt voor een geslaagde eerste date? Singlecoach Meinou Lambeck heeft al haar kennis gebundeld in de online training Van single naar samen. Zij spijkert je in 10 modules bij in de fijne kneepjes van het daten.

06

Hoe hou je je relatie goed?

Welke stellen blijven bij elkaar? Liefdeswetenschapper John Gottman deed er samen met zijn vrouw Julie jarenlang onderzoek naar het geheim van gelukkige stellen. Zij ontdekten dat gelukkige relaties hoog scoren op drie domeinen:

  • Genoeg positieve dingen in de relatie, zoals vriendschap, intimiteit en speelsheid
  • Goed omgaan met conflicten en verschillen in persoonlijkheid. Test: Hoe goed is jouw relatie-EQ?
  • Bouwen aan een gezamenlijk betekenisvol leven met eigen waarden en doelen. Wat zijn jouw relatiewaarden?

Gottman bedacht op basis hiervan drie oefeningen voor een betere relatie, waardoor je weer ziet wat je ook alweer zo leuk aan de ander vond en elkaar leert kennen. Iets spannends doen of elkaar iets nieuws leren kan de sleur doorbreken. Of voer een goed gesprek met je partner om weer meer intiem te worden. Het psychologenechtpaar Arthur en Elaine Aron bedachten 36 vragen waarmee je weer dichter bij elkaar komt.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zegt weinig seks niet zoveel over je relatie. Dat stellen hoogleraar seksuologie Ellen Laan, seksuoloog en psycholoog Gertjan van Zessen en relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven.

Test de emotionele verbondenheid met je partner
TEST
Doe de test »

Test de emotionele verbondenheid met je partner

07

Ruzie met je partner

Kibbelen jullie veel over het huishouden of de opvoeding? Volgens de Amerikaanse relatietherapeute Sue Johnson gaat het vaak helemaal niet echt over die vieze pan of bedtijd. Stellen kibbelen omdat ze verbondenheid missen, omdat ze willen weten of de ander er nog echt voor ze is. Test: Hoe verbonden ben jij met je partner?

Johnson stelde 6 oefeningen op om te ontdekken in welke relatiepatronen jullie zitten. Ben jij bijvoorbeeld iemand die vaak klaagt of niet luistert? Hoe voel je je wanneer jullie ruzie hebben? Kun je iets doen om je partner te laten weten hoe belangrijk hij of zij voor je is? Verdiep de band met je partner.

08

Relatie stoppen of doorgaan?

Twijfel je over je relatie of over de liefde? Er zijn verschillende vragen die je jezelf kunt stellen bij relatietwijfel. Vind je het wel leuk om bij de ander te zijn? Kun je jezelf zijn in jullie relatie? En, misschien wel de belangrijkste vraag, passen jullie wel bij elkaar?

Je een beetje afhankelijk voelen van je partner is normaal. Maar op het moment dat je je partner op een voetstuk plaatst, is het beter om de gelijkheid in je relatie weer terug te brengen.

Soms kan je relatie in een dip zitten, omdat je weinig tijd hebt voor elkaar. Of omdat jullie een baby hebben gekregen, wat extra druk en vermoeidheid met zich meebrengt. Zelfs iets fijns als vakantie kan zorgen voor relatiestress. Psycholoog Najla Edriouch geeft tips om je liefde te verdiepen of een relatiedip te voorkomen. Zoals koesteren wat je hebt of door de lat wat lager te leggen.

09

Vreemdgaan of verliefd op een ander

Heb je het vermoeden dat je partner een ander heeft? Een affaire komt vaak aan het licht wanneer de ander ineens een soa heeft. Of omdat hij minder seks wil, of juist wil experimenteren (met een ander). Weet je wanneer mannen vaker vreemd gaan en waarom we vreemdgaan not-done vinden? 10 dingen over vreemdgaan die je moet weten.

Betekent vreemdgaan het einde van jullie liefde? Dat hoeft niet, beamen verschillende experts, maar het is wel belangrijk dat de bedrogene verder wil en kan na overspel. Relatietherapeut Esther Perel adviseert om de waarheid te vertellen, maar niet alle details en om te accepteren dat je relatie niet perfect is. Ze geeft in totaal 10 adviezen om verder te gaan na ontrouw. Voor de bedriegers zelf en voor de bedrogenen.

10

Relatietherapie

Elke relatie kent zijn pieken en dalen. Hoe goed je relatie ook is, vroeg of laat komt er een lastige periode op je pad. Omdat de verliefdheid over is, je in een sleur belandt of er een ander in het spel is. Volgens psycholoog Sybrille Labrijn zijn er wel 7 van dat soort crisisperioden. Ze bedacht oefeningen om als stel sterker uit een crisis te komen en je liefde te verstevigen.

Soms is het echter nodig om een onafhankelijke derde in te schakelen. Maar wat doet zo’n relatietherapeut nou eigenlijk? Onze huistherapeut Jean-Pierre van de Ven schrijft columns waarin hij ons een kijkje gunt in zijn praktijk en beantwoordt in de videoserie Dr. Love lezersvragen over de liefde. Zoals hoe je jezelf blijft in een relatie.

Durf je je te binden in relaties?
TEST
Doe de test »

Durf je je te binden in relaties?

11

Latten, polyamorie of een open relatie?

Liefde bestaat in allerlei soorten en vormen en past niet altijd in het aloude beeld van je hele leven delen met een persoon. Mensen kiezen zelf welke relatievorm het beste bij hen past.

Een open relatie waarbij mensen ervoor kiezen om naast de bestaande relatie met anderen om te gaan, wordt soms als een verrijking en verdieping van de bestaande relatie ervaren.

Bij polyamorie houden mensen van meerdere mensen tegelijkertijd. Hierdoor kun je een relatie hebben met verschillende mensen die verschillende aspecten in je aanspreken.

12

Scheiden en liefdesverdriet

Tijd heelt alle wonden, dus ook liefdesverdriet. Of je nou een blauwtje hebt gelopen, of je relatie over is, je kan de tijd een handje helpen. Verwijder alles wat je aan je ex herinnert uit je leven, verander je routines en ga hardlopen om helende endorfines aan te maken. Meer tips om liefdesverdriet te verwerken.

Een scheiding kan je leven flink overhoop halen. Alsof het verleden, de toekomst en wie je denkt te zijn verandert, zo omschrijft journalist Manon Sikkel haar scheiding na een samenzijn van 27 jaar. Ze schreef een handleiding om over een scheiding heen te komen.

En dan is er nog die ander. Hoe moet je met je ex omgaan? Hoe voorkom je een vechtscheiding? Mag je ruziemaken, elkaar haten of moet je alle emoties maar beter inslikken? Relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven raadt aan om er maar gewoon doorheen te gaan. Pas daarna kun je misschien vriendschappelijk met je oude liefde omgaan.

Video's over Liefde en relaties

5 tips voor een betere relatie
Video

5 tips voor een betere relatie

Psycholoog Najla deelt in deze video vijf wetenschappelijk bewezen tips voor een betere relatie.
Hoe is het om een LATRELATIE te hebben?
Video

Hoe is het om een LATRELATIE te hebben?

Van friends with benefits tot polyamorie: liefdesverhoudingen zijn allang niet meer louter een-op-een aangelegenheden. Dit stel ve...
Polyamoreuze relatie: verbindingen met meerdere mensen
Video

Polyamoreuze relatie: verbindingen met meerdere mensen

Van friends with benefits tot polyamorie: liefdesverhoudingen zijn allang niet meer louter een-op-een aangelegenheden. In deze vid...
Bindingsangst: Frits (51) voelt zich snel geclaimd in een relatie
Video

Bindingsangst: Frits (51) voelt zich snel geclaimd in een relatie

‘Die heeft bindingsangst,’ zeggen we al snel over iemand die geen relatie wil. Maar mensen zonder partner hebben daar vaak goe...

Meer over liefde en relaties

Een ogenblik geduld...
Onze relatie is uit evenwicht
Advies

Onze relatie is uit evenwicht

We waren altijd een dynamisch stel en reisden allebei voor ons werk. Nu kan mijn vrouw sinds anderhalf jaar niet meer werken door ...
Onze relatie is uit evenwicht
Advies

Onze relatie is uit evenwicht

We waren altijd een dynamisch stel en reisden allebei voor ons werk. Nu kan mijn vrouw sinds anderhalf jaar niet meer werken door ...
Intimiteit – hoe dan?
Advies

Intimiteit – hoe dan?

Mijn partner en ik hebben het al 35 jaar goed. Een terugkerend punt van discussie is echter de seks. Kort gezegd: ik heb eigenlijk...
Intimiteit – hoe dan?
Advies

Intimiteit – hoe dan?

Mijn partner en ik hebben het al 35 jaar goed. Een terugkerend punt van discussie is echter de seks. Kort gezegd: ik heb eigenlijk...
Wat je kunt leren van je ex
Artikel

Wat je kunt leren van je ex

Kies je steeds voor de ‘verkeerde’ partner? Lijken je relaties een vast patroon te volgen? Doe er je voordeel mee, want juist ...
Wat je kunt leren van je ex
Artikel

Wat je kunt leren van je ex

Kies je steeds voor de ‘verkeerde’ partner? Lijken je relaties een vast patroon te volgen? Doe er je voordeel mee, want juist ...
Column Jean-Pierre van de Ven: Onder druk
Artikel

Column Jean-Pierre van de Ven: Onder druk

Jean-Pierre van de Ven is relatietherapeut en geeft elke maand een inkijkje in zijn praktijk.
Hij is rechts, ik ben links
Advies

Hij is rechts, ik ben links

Ik maak me veel zorgen over de opkomst van extreemrechts, de polarisatie, het ontkennen van milieuproblemen, et cetera. Mijn vrien...
Moet ik de vriendschap beëindigen?
Advies

Moet ik de vriendschap beëindigen?

Een vriend die ik al heel lang ken, bekende laatst dat hij meer voor me voelt dan vriendschap. Dat liet me niet helemaal onberoer...
‘Houd me vast’: Zo doorbreek je jullie ruziepatronen 
Artikel

‘Houd me vast’: Zo doorbreek je jullie ruziepatronen 

Als er ruzie wordt gemaakt in een relatie, vallen mensen vaak terug op standaard stressreacties. Nynke Kiela-Siderius, als relatie...
Goed ruziemaken in 3 stappen
Artikel

Goed ruziemaken in 3 stappen

Ruziemaken slecht voor je relatie? Nee hoor, het kan de verbondenheid zelfs versterken, zeggen de bekende relatie-experts Julie en...
Column Jean-Pierre van de Ven: Vrolijk
Artikel

Column Jean-Pierre van de Ven: Vrolijk

Jean-Pierre van de Ven is relatietherapeut en geeft elke maand een inkijkje in zijn praktijk.
9 van 1161 artikelen getoond
14372