Introversie
Introverten zijn meer gericht op hun binnenwereld, houden van rust en krijgen energie van alleen zijn. Hoe overleef je in een luidruchtige, extraverte maatschappij die je bestempelt als verlegen of niet sociaal?
Wat is introversie
Introversie is een karaktertrek die je kunt meten aan de hand van het Big Five-persoonlijkheidsmodel.
Introverte personen zijn meer naar binnen gericht en laden op door alleen te zijn. Extraverte mensen zijn daarentegen naar buiten gericht en krijgen energie van de omgang met anderen.
Hoe dat komt? Extraverten zouden van nature ondergestimuleerd zijn en die prikkels nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Introverten zitten al op hun optimale niveau van stimulatie en raken door omgevingsprikkels juist overgestimuleerd.
Introverte mensen:
- krijgen energie van alleen zijn;
- zijn bedachtzaam en rustig;
- nemen minder snel het woord;
- observeren liever;
- raken eerder overprikkeld;
- beleven avonturen liever in gedachten, of in een boek.
Introversie en extraversie zijn twee uitersten van een glijdende schaal. Je kan dus een beetje, of heel erg introvert zijn. Test hoe introvert je bent.
Introversie en extraversie
De gemiddelde persoon heeft zowel introverte als extraverte eigenschappen. Ook is er een wisselwerking met andere persoonlijkheidskenmerken van de Big Five: emotionele stabiliteit, zorgvuldigheid, vriendelijkheid, openheid en extraversie. Dat maakt ieder mens een unieke mix van eigenschappen en neigingen; daarom is er maar één iemand zoals jij. Deze bekende Nederlanders zijn introvert.
Meer extravert worden is lastig. Introversie en extraversie zijn namelijk voor 40 à 50 procent erfelijk bepaald en voor slechts 2 à 3 procent het gevolg van de opvoeding. Opmerkelijk is ook dat bijna de helft van onze intro- of extraversie onverklaard blijft. Het gevolg: we kunnen er niet zoveel aan veranderen. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat slechts kleine verschuivingen mogelijk zijn.
Sommige mensen zijn niet uitgesproken introvert, maar ook niet extravert. Zij worden ambivert genoemd. De ambiverten schommelen doorgaans rond het optimale niveau van stimulatie. Ze kunnen zich zowel in groepen als in hun eentje goed handhaven, zonder dat hun spanningsniveau naar boven of beneden piekt.
Ben je introvert, ambivert of extravert?
Voordelen introversie
Onze samenleving kan eigenschappen als bedachtzaamheid, observatievermogen en bescheidenheid goed gebruiken. Iedereen heeft immers rust en tijd nodig om te reflecteren en naar binnen te keren.
Als introvert mag je dus best wat meer uitkomen voor je voorkeuren en je minder conformeren aan de extraverte norm, vindt persoonlijkheidsonderzoeker Bertus Jeronimus. Wordt 2021 het jaar van de introvert?
Ook tijdens de coronacrisis blijken introverten beter af. Lockdowns en de anderhalvemetersamenleving gaan hen over het algemeen beter af dan extraverten. Ze voelen zich rustiger, minder overprikkeld en hebben een beter humeur dan voorheen. Ook hebben veel introverten baat bij de stilte die is ontstaan.
Omgaan met introversie
In onze maatschappij ligt er sinds een jaar of vijftig meer nadruk op extraversie. Van introverte mensen wordt vaak gedacht dat ze schuw zijn, onderdanig of afstandelijk. Niet vreemd dat veel mensen de druk voelen om te voldoen aan het extraverte ideaalbeeld en liever wat spraakzamer willen zijn.
Introverte mensen voelen zich vaak niet zo prettig in een situatie die om extraverte vaardigheden vraagt. Sociale situaties kunnen behoorlijk wat spanning met zich meebrengen. Dat is heel normaal, zeggen deskundigen: alle psychisch gezonde mensen hebben in mindere of meerdere mate last van dit soort ‘sociaal ongemak’.
Maar verwar verlegenheid niet met introversie. Introverte mensen krijgen energie van alleen zijn, extraverte mensen van samenzijn. Maar introverten zijn niet per definitie bang dat er dingen misgaan in het contact met anderen.
Extravert & introvert – Zo overbrug je de verschillen
De tegenstelling tussen het extraverte en introverte deel van de mensheid is de laatste jaren flink ...
Lees verderIntrovert en hoogsensitief
Wanneer je introvert bent, kun je ook hoogsensitief zijn. Maar dat hoeft niet.
Ongeveer 70 procent van de hooggevoelige mensen is introvert en 30 procent extravert. En hoewel zowel introverten als HSP’s een voorkeur hebben voor een rustige omgeving, een-op-eengesprekken en zorgvuldig afgewogen beslissingen, hebben de twee kenmerken weinig met elkaar te maken.
Hoogsensitieve personen (HSP’s) verwerken zintuigelijke prikkels diepgaander. Daardoor moeten ze bijvoorbeeld langer wennen aan een nieuwe omgeving of hebben ze meer moeite met lawaai. Ze worden dan wat stiller of trekken zich terug. Soms wordt dit aangezien voor introversie, maar dat is onterecht.
Bekijk hier het thema Hoogsensitief met artikelen, zelftest en video’s over HSP’s.
Introvert en werk
Als introvert kan het lastig zijn om je goed te laten zien op het werk. Je roept niet zomaar iets tijdens vergaderingen en hebt een hekel aan koetjes en kalfjes. Assertieve, dominante en energieke types krijgen sneller promotie en belanden vaker in leidinggevende posities.
Toch zijn er ook stille manieren om je prestaties te laten zien aan je leidinggevende, de banden goed te houden en je mening te laten horen tijdens een vergadering. Zelfs een open kantoortuin kan wat aangepast worden aan jouw introverte behoeften.
Video's over Introversie
BN’ers over introversie: Evgeniy Levchenko
BN’ers over introversie: Iris Hond
BN’ers over introversie: Nazmiye Oral
BN’ers over introversie: Sanne Samina Hanssen
Meer over introversie
Column Sterre van Leer: Reis naar binnen
Column Sterre van Leer: Reis naar binnen
Driekwart is opgelucht door wegvallen sociale activiteiten
Introversie als kracht