01

Assertiviteit

Volgens Van Dale betekent assertiviteit ‘zelfbewust’, ‘zelfverzekerd’ en ‘jezelf durven zijn’. Maar waar assertiviteit vooral om gaat, is dat je voor jezelf opkomt in de relatie met anderen. Door je eigen belangen en grenzen in gaten te houden en indien nodig te bevechten: zo zeg je nee. Door niet over je heen te laten lopen of maar helemaal niet te zeggen wat je wilt of vindt.

Assertief zijn gaat dus over de manier waarop je communiceert met anderen, zowel verbaal als non-verbaal. De een is van nature assertiever dan de ander, maar iedereen kan assertieve communicatietechnieken aanleren.

02

Wat is assertief?

Wat is assertief zijn of een assertieve houding hebben? Hierbij zijn vier elementen van belang:

  • Je komt op voor jezelf op door vriendelijk, maar duidelijk te zeggen wat je wel en niet wilt.
  • Je maakt je eigen keuzes.
  • Je durft je jezelf te zijn en kwetsbaarheid te tonen.
  • Je gaat conflicten niet uit de weg, maar zoekt ze ook niet per se op.

De betekenis van assertiviteit: op een tactvolle wijze opkomen voor je wensen, mening of belangen.

03

Waarom is assertiviteit belangrijk?

Wie niet assertief genoeg is, oftewel sub-assertief, komt te weinig voor zichzelf op. In feite doe je jezelf daarmee tekort.

Dat je de belangen van anderen boven die van jezelf stelt, lijkt misschien een liefdevolle daad. Maar uiteindelijk lijden mensen die altijd maar pleasen daar zelf onder. Wie niet assertief genoeg is, heeft stress en meer kans op een burn-out.

Let wel: assertief zijn, is iets anders dan agressief zijn. Wie doorslaat en over anderen heen walst, zal vrienden kwijtraken. En wij mensen zijn sociale dieren; zonder goede contacten met anderen leven we niet lang en gelukkig. Maar met een béétje meer bitch worden is niets mis. Integendeel.

04

Assertief gedrag

Voorbeelden van assertief gedrag:

  • Nee zeggen tegen die extra klus op je werk.
  • Maar ook: ja zeggen als je iets juist graag wil doen.
  • Een verjaardag cancelen omdat je gewoonweg geen zin hebt (dat hoef je er heus niet letterlijk bij te zeggen).
  • Bij je standpunt blijven, ook al vindt de ander dat niet leuk en komt er misschien zelfs ruzie van.
  • Niet de hele tijd ‘sorry’ zeggen, want het spijt je heus niet zo vaak.
  • Iets doen wat je graag wilt, maar eigenlijk niet durft.
  • Helder formuleren zonder te stamelen (vooraf oefenen mag) en niet te zacht praten – maar jezelf ook niet overschreeuwen.
  • De ander vertellen wat je dwars zit vanuit je eigen ervaring (voor mij voelt het…) en zonder dat te bagatelliseren als de ander heftig reageert.
Hoe assertief ben je?
TEST
Doe de test »

Hoe assertief ben je?

05

Assertiever worden

Iedereen kan assertiever worden. Ook als het er van nature niet zo in zit, of als je vroeger vaak hebt gehoord dat je ‘niet zo brutaal’ mocht zijn.

Wat kan assertiviteit je opleveren? Veel. Je relaties met anderen worden er beter van. Je wordt serieus genomen, krijgt respect en mensen houden rekening met je. En dat voedt je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde: je voelt je sterker en zelfbewuster.

De kans dat er bijvoorbeeld op je werk over grenzen heen wordt gewalst, waardoor je uiteindelijk overspannen raakt of een burn-out krijgt, wordt een stuk kleiner als assertief bent. Je werkplezier neemt toe, doordat je zorgt dat je klussen krijgt die je leuk vindt en waarin je je kunt profileren. Wie assertief is op het werk, krijgt bovendien beter betaald dan een bescheiden type.

Kortom, door te leren voor jezelf op te komen verloopt je leven veel meer zoals je zelf wilt.

06

Oefenen met assertiviteit

Soms is het al lastig om goed te voelen wát je nou eigenlijk wilt, laat staan om dat op een goede manier kenbaar te maken.

Gelukkig baart ook hier oefening kunst. Begin klein: ga bijvoorbeeld een stille kledingzaak in, pas iets, vertel de verkoper dat het toch niets voor je is (en niet ‘sorry’ zeggen he?), bedank en loop de winkel weer uit. Of zeg vriendelijk, maar kordaat: ‘Ik ben niet geïnteresseerd’ tegen een telefonische verkoper en hang op.

Oefenen met voor jezelf opkomen? Je lichaamshouding is bijvoorbeeld belangrijk: houd in een lastig gesprek je rug recht, je kin omhoog en kijk recht in de ogen van je gesprekspartner. Hier vind je meer tips om assertiever te worden.

 

21 manieren om nee te zeggen

21 manieren om nee te zeggen

‘Sorry, maar nee.’ Een simpel zinnetje, maar o zo moeilijk om uit te spreken. Terwijl het ons zo...

Lees verder
07

Assertiviteitstraining

Pak je het graag grondig aan? Volg dan onze online training Vergroot je assertiviteit, een cursus assertiviteit waarin je vriendelijk maar krachtig voor jezelf leert opkomen.

In deze online assertiviteitstraining wordt uitgelegd hoe je duidelijk en direct kunt vertellen wat je wel en niet wilt.

Video's over Assertiviteit

‘Nee’ zeggen doe je zo
Video

‘Nee’ zeggen doe je zo

Duidelijk en direct vertellen wat je wel en niet wilt. Soms best lastig. We vroegen mensen op straat hoe zij 'nee' zeggen.
Hoe zeg je nee?
Video

Hoe zeg je nee?

Waarom zeggen we zo vaak ja als iemand ons iets vraagt?

Meer over assertiviteit

Een ogenblik geduld...
Onze zoon (5) zit veel in zijn hoofd, ziet u dat aan zijn tekening?
Advies

Onze zoon (5) zit veel in zijn hoofd, ziet u dat aan zijn tekening?

Geachte mevrouw Foks-Appelman, Deze tekening is gemaakt door mijn zoon van 5. Wij hebben de indruk dat onze zoon veel ‘in z...
Mijn vrouw vernedert me
Advies

Mijn vrouw vernedert me

Beste Frans, Al een tijd worstel ik met de vraag: ‘Wat moet ik doen aan het scheldgedrag van mijn echtgenote’. Ik hoef maar ie...
Hoe ga ik om met agressief gedrag?
Advies

Hoe ga ik om met agressief gedrag?

Geachte heer Matthys, Hoe ga je met agressieve kinderen c.q. volwassen om? Ik heb de neiging om te blokkeren, omdat ik een hekel h...
Hoe kan ik het beste reageren op verbale agressie?
Advies

Hoe kan ik het beste reageren op verbale agressie?

Geachte heer Mulder, Hoe ga je met verbaal agressieve mensen om? Meestal sla ik dicht. Het is beter de irritatie te uiten. Hoe van...
Ik voel me snel aangevallen
Advies

Ik voel me snel aangevallen

Beste Lex, Ik heb nogal moeite met – maar inderdaad aan de andere kant ook bewondering voor – mensen die face to face ...
Ik voel me bij haar niet goed genoeg
Advies

Ik voel me bij haar niet goed genoeg

Hallo Lex, Ik werk in het basisonderwijs. Ik heb een collega, zij is remedial teacher. Ik vind haar zeer deskundig. Toch is er iet...
Mijn vriend kan zijn docent niets weigeren
Advies

Mijn vriend kan zijn docent niets weigeren

Beste Bart, Sinds twee jaar woon ik in Londen samen met een Brit. We geven heel veel om elkaar. Groeiend probleem is Nigel, zijn B...
Hoe krijg ik mensen stil in de stiltecoupé?
Advies

Hoe krijg ik mensen stil in de stiltecoupé?

Beste Hans, Dagelijks reis ik met de trein en zit expres in de stiltecoupé om daar rustig te kunnen lezen/werken. Vaak zijn de me...
Hoe vind ik tijd voor mijzelf?
Advies

Hoe vind ik tijd voor mijzelf?

Dag Ursela,Ik merk dat ik het moeilijk vind om tijd te nemen om prioriteiten te stellen en om op te schrijven wat ik nog moet doen...
65683