Heteroseksuele mannen worden langzamer van een knap vrouwengezicht, ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit. Het oplossen van een computertaak gaat mannen beduidend slechter af als ze een mooie vrouw zien. Hun motivatiegebied gaat op volle toeren draaien, en dat haalt energie weg uit de hersengebieden die de concentratie reguleren.
Heteroseksuele vrouwen kunnen prima doorwerken als ze een aantrekkelijk mannengezicht zien, bleek uit hetzelfde experiment. Volgens de onderzoekers komt dat doordat mannen en vrouwen een andere ‘breininstelling’ hebben als het gaat om het kiezen van een partner. Mannen willen een mooie vrouw en zijn dus sterk aangewezen op visuele informatie, terwijl vrouwen vooral een man willen die goed voor hun nageslacht kan zorgen.
Heteromannen raken gestrest van een mooie vrouw. Dat concludeert de Groningse biopsycholoog Leander van der Meij uit een experiment waarin hij mannen even liet wachten in het gezelschap van een vrouw. Na die wachttijd moesten ze beoordelen hoe knap ze haar hadden gevonden. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger hun cortisolspiegel.
Nu is een chronisch verhoogd niveau van dit stresshormoon ongezond, maar af en toe een piek is prima; het maakt je alerter. Handig tijdens een discussie of een partijtje tennis – of bij het flirten.
Vrouwen worden blind van jaloezie als hun partner kijkt naar een aantrekkelijke vrouw. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Delaware. Ze vroegen stellen om naast elkaar een opdracht te doen, elk op een eigen computerscherm. Halverwege het experiment kondigden de onderzoekers aan dat de mannen de aantrekkelijkheid van vrouwengezichten moesten beoordelen. Na afloop werd de partners gevraagd hoe ze zich onder de opdracht van hun man hadden gevoeld. Hoe jaloerser de vrouwen zichzelf noemden, hoe slechter ze hun opdrachten hadden gemaakt. Kennelijk tastte jaloezie hun waarnemingsvermogen aan.
The wandering mind of men, Social cognitive and affective neuroscience, nog te verschijnen
Contact with attractive women affects the release of cortisol in men, Hormones and Behavior, augustus 2010