Ken je dat programma Deelt-ie het of deelt-ie het niet nog? Even het geheugen opfrissen: 2 kandidaten mogen een bedrag met elkaar delen óf ze kunnen ervoor kiezen om het voor zichzelf te houden. Als ze kiezen voor ‘delen’ krijgen ze ieder een bedrag mee naar huis. Als ééntje het geld zelf wil houden, krijgt hij/zij het geld. Maar als ze het allebei doen, gaan ze met lege handen naar huis.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
195,-

LEES OOK: LIEFDESRELATIES EN HECHTINGSSTIJLEN

De grap van dit spel is natuurlijk dat de kandidaten elkaar van tevoren plechtig beloven te zullen delen (want anders gaan ze met niks naar huis) maar uiteindelijk toch vaak voor hun eigen belang gaan. Niet heel verrassend want als je kiest voor ‘delen’ heb je 50% kans op de helft van het bedrag, terwijl je anders 50% procent kans hebt op het héle bedrag. Een kwestie van simpele, keiharde logica dus.

Als je je realiseert dat iedereen streeft naar een maximale opbrengst tegen minimale kosten, vraag je je bijna af waarom er überhaupt koppels zijn die kiezen voor delen. Maar naarmate je het spel vaker speelt, veranderen de regels. Ben je al eens belazerd door je tegenstander? Dan kijk je volgende keer wel beter uit en deel je ook niet. Alleen… dan wint er niemand meer.

HOE ZIT HET MET HET BEEST IN JEZELF? DOE DE QUIZ

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Wat is dus de oplossing voor een relatie die wél werkt? In plaats van streven naar maximale winst, streven naar duurzaamheid, loyaliteit en tevredenheid. Het resultaat is een gelijkwaardige relatie waarin niemand alles krijgt maar iedereen een beetje.

WAT ZIJN JOUW DRIJFVEREN? TEST HET HIER

Is de liefde dan echt alleen een optelsom van kosten en baten? Als liefde een rekensom is, dan is het wel een hele ingewikkelde want de voorspellingen op basis van de speltheorie komen lang niet altijd uit. Dat komt doordat ook andere factoren meespelen zoals bijvoorbeeld geslacht, leeftijd, normen en waarden, cultuur, (zelf)vertrouwen en karakter. Waarom zouden er anders zoveel mensen in een relatie blijven die uit balans is?

LEES OOK: VERLIEFDHEID IS EEN OERDRIFT

 

Dit artikel is een bewerking van een artikel dat eerder in Psychologie Magazine heeft gestaan. Wil je het hele artikel lezen? Dat kan hier.