Pak alles wat u nodig heeft voordat u met iets begint. Dat voorkomt dat u gaat rondlopen van de ene kamer naar de andere. Deuren passeren leidt tot spontaan geheugenverlies, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Notre Dame in Indiana. En hoe meer deuropeningen u door moet, des te sterker het effect. Een deur passeren zet als het ware een punt achter een herinnering, waarna een nieuw hoofdstuk begint. Teruglopen naar de vorige ruimte helpt niet, ontdekten de onderzoekers; dan passeert u nog meer deuren. Begin dus niet alvast in de huiskamer te bellen voor een afspraak als uw agenda nog in de keuken ligt.
Overhoor uzelf. Stel controlevragen: hoe heette de man die ik net een hand gaf? Welke musea hebben we bezocht toen we vorig weekend in Madrid waren? ‘Proberen om je bepaalde feiten te herinneren helpt om ze vast te leggen in je geheugen,’ licht psycholoog Jon Simons van de universiteit van Cambridge per e-mail toe. ‘Dat kan belangrijker zijn dan het leren zelf. Studenten bijvoorbeeld hebben de neiging om voortdurend studiestof te herhalen die ze eigenlijk al kennen. Ze zouden die tijd beter kunnen besteden aan het zichzelf overhoren.’
Profiteer van een slecht humeur.
Heeft u een rotdag? Helemaal niet erg. Het is juist bij uitstek het moment om die talencursus op te pakken. Wetenschappers van de universiteit van New South Wales in Australië constateerden dat een al te goede bui ons geheugen juist flink kan versjteren. Ze maakten proefpersonen somber of blij, en lieten hen daarna getuige zijn van een tasjesroof. Wat bleek? De sippe getuigen hadden minder last van valse herinneringen, waren bedachtzamer en konden beter kritisch denken.
Doe eerst een gok. Hoe heet die ene acteur ook al weer? Niet meteen naar uw smartphone grijpen om te gaan googlen, Bedenk eerst eens wat het antwoord zou kunnen zijn, ook als u het helemaal niet kunt weten; het maakt niet uit of u het fout heeft. Onderzoekers aan de universiteit van California ontdekten het gunstige effect daarvan in een experiment met studenten. Degenen die eerst een vragenlijst over de stof moesten beantwoorden en pas daarna aan het studeren sloegen, bleken vervolgens 10 procent meer te onthouden van de nieuwe informatie.