Kleding is een vorm van zelfexpressie, dus een manier om jezelf uit te drukken. Ook heeft kleding invloed op hoe je je voelt: het kan je meer zelfvertrouwen geven en zelfs je stemming verbeteren. Daarvoor is het wel belangrijk dat je kledingstijl past bij wie je bent en waar je voor staat.
Bewust minder kopen
Voor stijlcoach Mirjam Hamming is een eigen stijl ook het startpunt van duurzaamheid. Want als je eenmaal weet welke stijl bij je past, koop je bewust minder, en voorkom je dat er kledingstukken in de kast komen die nooit het daglicht zien. En dat komt ook het milieu ten goede. Wist je bijvoorbeeld dat je door 6 kledingstukken minder te kopen, ongeveer 40 kg CO2 per jaar kunt besparen? Als iedere Nederlander dat zou doen, scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 85.00 keer met de auto rond de wereld.
Gratis training Mijn Stijl iD
Om je te helpen om bewust minder te kopen, heeft Milieu Centraal in samenwerking met Psychologie Magazine de gratis online training Mijn Stijl iD (inclusief twee workshops) ontwikkeld. Mirjam droeg daarbij aan bij, net als een gedragsonderzoeker en modepsycholoog. Als stijlcoach helpt Mirjam vrouwen die bewuster met kleding om willen gaan. Wat was voor haar de reden om hier een missie van te maken? En wat levert het uiteindelijk op als je een garderobe hebt die bij je past?
Vier vragen aan stijlcoach Mirjam Hamming
1. Wat was jouw persoonlijke motivatie om bewuster met kleding om te gaan?
‘Zo’n tien jaar geleden was ik veel in de winkelstraat te vinden. Ik had een goede baan, verdiende genoeg en kocht zeker om de week wel iets nieuws voor mezelf. Gewoon omdat ik het leuk vond en er blij van werd.
Perse nodig had ik al die kledingstukken niet, maar ik kon de verleiding niet weerstaan. Ik was alsmaar mijn kledingkast aan het vullen. Mijn kast puilde uit. En droeg dat bij aan mijn geluk? Nu weet ik dat dat niet zo is.
Op een gegeven moment ging er toch iets schuren. Ik stond niet blij voor mijn kast en werd me ervan bewust dat ik te veel kleding kocht, waarvan ik uiteindelijk maar weinig droeg. En ik ben niet de enige. De gemiddelde Nederlander koopt namelijk 50 nieuwe kledingstukken per jaar, waarvan ook veel items ongedragen in de kast blijven liggen. Zonde en ook slecht voor het milieu. Ik ben daardoor gestopt met fast fashion, om niet in de verleiding te komen om steeds weer wat nieuws te willen. En wat ik merkte: in plaats van dat het voelde alsof mij iets werd ontnomen, leverde het juist een gevoel van rust op. Met een stuk minder kun je juist veel meer.’
2. Wat heeft minder shoppen je nog meer opgeleverd?
‘Ik ging winkelen in mijn eigen kledingkast. Wat had ik al? Hoe kon ik die kledingstukken anders combineren? Ik ontdekte dat je zoveel meer kunt met wat je hebt. Je hebt niet constant nieuwe items nodig om verrast te worden.
Een voorbeeld hiervan is dat ik de items in mijn kast omwissel bij de overgang naar de winter of zomer. Ik krijg altijd weer een geluksgevoel als ik de doos met kleding erbij pak. Dan denk ik: wat leuk, dat heb ik natuurlijk ook nog. Dat geeft net zo’n dopamineshot als wanneer je iets nieuws koopt.
Ook ging ik me afvragen: wie ben ik, wat past bij mij? Er hingen zoveel items in mijn kast waarin ik mezelf niet herkende als ik voor de spiegel stond. Bijvoorbeeld in die blouse met bloemenprints. Mijn vriendin staat zoiets geweldig, maar mij niet. Nu ik weet wat wél bij mij past, zorgt dat ook voor minder frustratie als ik voor mijn kast sta. Ook koop ik nu bewust minder, omdat ik precies weet wat mijn stijl is en wat ik eventueel écht nodig hebt om mijn basiskast mee aan te vullen. Less is more én duurzamer.’
3. Wat kan helpen bij het bepalen van je stijl?
‘Je eigen stijl is heel concreet te maken. Uiteindelijk gaat het vooral om waar je blij van wordt, en wat een item voor je doet. Denk bijvoorbeeld aan pasvorm, maar ook aan materialen en kleuren.
Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat bepaalde kleuren invloed hebben op je stemming. Zo maakt groen creatiever, werkt blauw kalmerend en is rood sexy.
Ook is het belangrijk om goed naar materialen te kijken. Als je van wol jeuk krijgt, koop het dan niet. En zweet je snel? Lees dan goed het label. Items van polyester zijn dan bijvoorbeeld geen goede keuze. Als je eenmaal hebt ontdekt wat bij je past, voel je je ook een stuk zelfverzekerder.’
4. Hoe zorg je ervoor dat je verleidingen kunt weerstaan?
‘Hoe je het ook went of keert, we worden continu verleid tot kopen. Ook omdat elke aankoop een dopamineshot geeft in je brein. Je wordt er blij van. Maar als je eenmaal weet wat je stijl is, kun je de verleiding ook beter weerstaan. Je weet wat je goed staat, wie je bent. Is er iets in de mode, maar niet jouw stijl? Dan laat je het item makkelijker liggen.’
Bronnen: Milieu Centraal | K. Haller, The little book of colour, Penguin Life 2019
Mode is tijdelijk, stijl is blijvend
Ook je eigen stijl ontwikkelen? Volg dan de gratis online training Mijn Stijl iD in samenwerking met Milieu Centraal. In zes stappen ontdek je jouw stijl en weet je welke kleding echt bij je past, waardoor je bewust minder gaat kopen en een positieve bijdrage levert aan het milieu. Want: mode is tijdelijk, stijl is blijvend. Ook vertellen experts wat kopen doet in je brein, hoe je omgaat met verleiding en hoe je expressie geeft aan jouw waarden door middel van kleding. Zo geeft Mirjam Hamming onder andere twee workshops: Je kast op orde en Leren combineren.
Haal meer uit je eigen kast
Hamming: ‘In de gratis online training Mijn Stijl iD in samenwerking met Milieu Centraal geef ik praktische tips om meer uit je eigen kast te halen. Stel jezelf bijvoorbeeld vragen als: hou ik van prints? Draag ik hakken? Wat is mijn pasvorm? Dan kom je al snel dichter bij een eigen stijl. Een stijl waar je blij van wordt, omdat je laat zien wie jíj bent!’