Veel mensen hebben wel de intentie om te gaan sporten, maar komen niet in actie. Hoe komt dat toch? Een groep onderzoekers uit België, Zwitserland en Canada ontdekte dat het voor onze hersenen simpelweg zwaar is om niet toe te geven aan bankhangen. Het team onderzocht de hersenactiviteit van mensen die op zich graag actief zijn en moesten kiezen tussen actief worden en stilzitten.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

In actie komen blijkt ons brein meer energie te kosten, ongeacht of je een sportieveling bent of niet. Als we onze bankhang-neiging willen onderdrukken, leidt dat tot een innerlijk conflict tussen ons gevoel (het verlangen lui te zijn) en ons verstand (gaan sporten). Dat lazen de onderzoekers af aan de hoeveelheid hersenactiviteit in verschillende hersengebieden. Daaruit maakten ze ook op dat in actie komen meer zelfcontrole vereist. Neerploffen – en blijven zitten – is dus gewoon het makkelijkst.

Ons brein neigt waarschijnlijk van nature naar bankhangen omdat onze vroege voorouders elke onnodige inspanning vermeden. Oermensen gingen echt niet voor hun lol een stukje joggen. Ze konden hun energie beter besteden aan noodzakelijke activiteiten zoals jagen. Dat instinct om te relaxen zodra het even kan, zit er nog steeds in. Alleen zou het met alle overvloed van tegenwoordig gezonder voor ons zijn om wél ‘zomaar’ te gaan bewegen. Ons relax-instinct zit ons nu dus in de weg. We kunnen onze natuurlijke voorkeur voor de bank heus aan de kant schuiven, dat bewijzen miljoenen sporters elke dag. Maar het vergt wel flink wat cognitieve controle.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-
Avoiding sedentary behaviors requires more cortical resources than avoiding physical activity; An EEG study, Neuropsychologia, 2018

Hoe motiveer je jezelf om van die bank af te komen?

Neuropsycholoog André Aleman van de Rijksuniversiteit Groningen, auteur van het boek Je brein de baas, heeft een aantal tips:

  • Thuiskomen en op de bank ploffen is gewoontegedrag. Verander je routine. Zet je sportschoenen bij de deur. Als je ze ziet liggen bij thuiskomst kun je een bewuste beslissing nemen: geen bank.
  • ‘Meer sporten’ is een te vaag doel. Maak het concreet en bedenk een plan: welke sport ga je doen en wanneer? Bijvoorbeeld elke maandag- en donderdagavond na het werk hardlopen. Zet dit in je agenda.
  • Spreek af met een vriend(in) om samen te gaan sporten. Als je dan op de bank belandt, heb je een goede reden om er toch weer vanaf te komen.