Een CEO die banketbakker wordt, de bijstandsmoeder die een bestseller schrijft: mensen die hun leven omgooien om hun droom te realiseren, vinden we inspirerend. Hoop geven die verhalen ook, want ‘als zij het kunnen, kan ik het misschien ook’.

Van droom naar werkelijkheid

Van droom naar werkelijkheid

Om je leven een nieuwe wending te kúnnen geven, heb je bepaalde vaardigheden nodig, zegt psycholoog...

Lees verder

Het naleven van een droom is niet per se een kwestie van radicaal ‘het roer om’ – je hoeft niet naar Portugal te verkassen om daar met blote handen die vervallen schuur te verbouwen tot prachtig hotel. Zinvoller is het om stil te staan bij de manier waarop je je huidige leven hebt ingericht en je verlangens te doorgronden. Om vervolgens bij te sturen en stappen te zetten om die droom te realiseren.

Doe je nog wat je echt wilt doen? Ben je bezig met de dingen waarmee je bezig wilt zijn? Misschien wil je na het invullen van dit werkboekje wel als zij-instromer voor de klas gaan staan, een eigen bedrijf starten of een studie Keltische talen volgen. Of toch dat hotel in Portugal openen, natuurlijk.

Gedachte-experiment 1: Wat zou je het allerliefst doen?

Stel je voor: als je het helemaal voor het zeggen had, als geld geen rol speelde en er verder ook geen praktische obstakels waren, wat zou je dan het allerliefste doen?

Gedachte-experiment 2: Visualiseer je droomdag

Maak je droom nu wat concreter door te fantaseren over je ideale (werk)dag.

Lees de visualisatie hieronder.

Hoe word je wakker?

Stel je voor dat je wakker wordt op een ochtend in je ideale leven. Dat je je ogen opent, je eens lekker uitrekt en zin hebt in de dag. Want dit is een dag uit je droomleven, waarin alles mogelijk is.

Worden je psychologische basisbehoeften vervuld?
TEST
Doe de test »

Worden je psychologische basisbehoeften vervuld?

Kijk dan om je heen in je ideale slaapkamer. Hoe ziet die eruit? Sta op, loop naar het raam en kijk naar buiten. Wat zie je daar? Woon je in een stad, zijn er huizen om je heen of woon je buiten en zie je natuur? Welke geluiden hoor je? En welke kleren trek je nu aan?

Verken vervolgens de rest van je huis. Hoe ziet dat eruit? Op welke manier zijn de verschillende kamers ingericht en wat hoor je? Wat is de sfeer, hoe ruikt het, ben je alleen of woon je met anderen? Hoe voel je je hier, in je droomleven?

Ga nu ontspannen zitten, sluit je ogen, richt je aandacht naar binnen en laat je verbeelding de vrije loop tijdens dit gedachte-experiment.

Hoe ziet je ideale werkdag eruit?

En dan begint de werkdag. Wat is de ideale tijd om naar je werk te gaan, of werk je thuis? Zo niet, hoe ga je naar je werk? Reis naar je werk, op welke manier dan ook, en ervaar wat je onderweg ziet, hoort, ruikt. Dan kom je aan. Besef dat alles mogelijk is.

Waar is je werk, hoe ziet de omgeving eruit, hoe is de sfeer? Werk je alleen of met anderen? Wat doe je het allerliefste in je ideale werk? Zie welke kwaliteiten en talenten je gedurende de dag gebruikt. Kom je in contact met andere mensen? Visualiseer wat je doet in je droom, hoe je je voelt, waar en met wie je bent op deze ideale werkdag.

Sluit opnieuw je ogen, richt je aandacht naar binnen en laat dan je verbeelding de vrije loop over je ideale werkdag.

Gedachte-experiment 3: Op zoek naar je kinderdroom

Een heel andere manier om met je verborgen verlangens in contact te komen, is door terug te reizen naar je kindertijd. In de loop van ons leven conformeren we ons steeds meer aan sociale regels en aan wat anderen van ons verwachten. Daardoor verliezen we soms uit het oog wat we zelf ook alweer zo graag deden.

Stel jezelf voor als kind.
Wat voor kwaliteiten heeft dit kind? Wat deed je vroeger het liefst, waar kon je uren in opgaan? Bouwde je hutten in het park of zat je lekker te tekenen op je kamertje? Als je niet naar school hoefde, wat was dan je favoriete bezigheid?

Wat doe je nu nog met de verlangens en passies van dit kind?
Wat zou dat kind van vroeger vinden van wat je nu doet?

Gedachte-experiment 4: Terugkijken op je leven

Vroeg of laat komt het moment waarop je afscheid moet nemen van het leven, van je dierbaren, van alles wat je lief is. Dat moment kan eerder komen dan je denkt.

Sta daar nu even bij stil.

Misschien vind je dat een rare of nare gedachte. Maar het is wel een belangrijke. Want wie met zijn eigen sterfelijkheid wordt geconfronteerd, neemt zijn persoonlijke doelen opnieuw in overweging, blijkt uit psychologische experimenten. Er ontstaat een verschuiving van extrinsieke doelen als geld, status en roem naar meer intrinsieke, betekenisvolle doelen als persoonlijke groei, inzicht en positieve relaties.

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

Kun jij terugkijken op een leven waarin je alles hebt gedaan wat je belangrijk vindt? Noem drie postieve punten en drie punten waar het wringt.

Het resultaat

Formuleer een concreet verlangen

Je hebt nu allerlei vragen beantwoord over je sluimerende dromen. Misschien kun je nu op basis van je antwoorden een concreet verlangen formuleren, bijvoorbeeld ik wil een boek schrijven, iets zinvols doen voor andere mensen, een andere baan, reizen of banketbakker worden.

Bedenk of je aan die droom tegemoet kunt komen door een paar kleine aanpassingen in je leven, zoals een dag in de week vrij plannen om te schrijven, vrijwilligerswerk doen, extra kinderopvang zoeken of een cursus patisserie volgen. Of is het misschien toch beter om het roer helemaal om te gooien?

Ben je toe aan een grote verandering? Lees dan in het artikel ‘van droom naar werkelijkheid‘ wat er nodig is om je dromen om te zetten naar een plan.