Zijn boek is inmiddels dertig jaar oud, maar nog altijd mateloos populair: er zijn inmiddels 20 miljoen exemplaren van verkocht en 133 miljoen mensen deden de online test om te ontdekken wat hun liefdestaal is.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
195,-

De liefdestalen-theorie spreekt aan omdat het zo lekker concreet toepasbaar is: door je liefdestaal op elkaar af te stemmen, wordt je relatie beter. Maar is dat ook wetenschappelijk aangetoond?

Eerst even kort wat de vijf liefdestalen inhouden. De eerste noemt Chapman ‘positieve woorden’. Daarbij bloei je op van complimenten en geef je die zelf ook vaak aan je partner. De tweede manier om je liefde te uiten, is quality time met elkaar hebben, en nummer drie is het geven en krijgen van cadeautjes.

Wederzijdse hulpvaardigheid is de vierde liefdestaal en nummer vijf is lichamelijk contact: seks, maar ook
knuffelen, handen vasthouden en tegen elkaar aan hangen op de bank.

Psycholoog Emily Impett van de universiteit van Toronto onderzocht recent het empirische bewijs voor niet alleen het bestaan van de vijf liefdestalen, maar ook voor de aanname in het boek dat iedereen een voorkeursliefdestaal heeft én dat stellen tevredener zijn als ze dezelfde liefdestaal spreken.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Geen van de studies die ze analyseerde, ondersteunde Chapmans beweringen. Het liefdestalenmodel is te simpel, aldus Impett. Zo zouden er meer manieren zijn om je liefde te uiten. Bijvoorbeeld door je partner te steunen in zijn of haar autonomie of in het bereiken van doelen. Ook voor het hebben van een primaire liefdestaal is geen bewijs.

‘In de test van Chapman moet je de liefdesuiting kiezen die je het meest betekenisvol vindt, maar dat hoeft in echte leven natuurlijk niet. De meeste mensen vinden alle uitingsvormen belangrijk.’ Ook hangt het van de situatie af: de ene keer wil je een knuffel, de andere keer dat je partner iets voor je doet.

Tot slot zag Impett in het onderzoek niet terug dat koppels met dezelfde hoofdliefdestaal gelukkiger zijn. Kortom: leuke theorie, geen wetenschappelijk bewijs.

Wel is het liefdestalenmodel volgens Impett nuttig omdat het laat zien dat liefde op verschillende manieren kan worden uitgedrukt en begrepen – en dat we daar oog voor moeten hebben. Het zet ons bovendien aan het denken over hoe we zelf onze liefde uiten.

Alleen vindt ze een gevarieerd menu een krachtiger metafoor: ‘Net zoals we een verscheidenheid aan voedingsstoffen nodig hebben voor een goede gezondheid, hebben we verschillende vormen van liefde nodig voor een goede relatie.’

Training Versterk je relatie
Training

Training Versterk je relatie

  • Leer kijken naar je relatiepatronen
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Ook in je eentje te volgen
Bekijk de training
Nu maar
55,-

We hebben quality time nodig, het is goed om lieve woorden, complimentjes en cadeautjes uit te wisselen, elkaar liefdevol aan te raken, te helpen en ondersteunen. In plaats van te focussen op één liefdestaal, horen alle liefdesuitingen op het menu.

Daarnaast is het soms goed om expliciet te zeggen waaraan je behoefte hebt: ‘Ik zou nu heel graag een knuffel van je willen.’ Of aan de ander te vragen: ‘Waarmee kan ik je helpen?’

Current directions in Psychological science, januari 2024