Breinjournalist Mark Mieras geeft antwoord op lezersvragen
Je geheugen is een gecompliceerd mechaniek waarin allerlei hersenonderdelen soepel moeten samenwerken. Als dat niet helemaal perfect verloopt, gaat er snel iets mis. Bovendien is het geheugen relatief kwetsbaar doordat het in onze evolutie een nogal recente ontwikkeling is.
Daarom merk je het, als je brein een dag niet lekker werkt, het eerst aan je geheugen. Dat heeft drie mogelijke oorzaken: slecht slapen, slecht eten of slecht drinken.
’s Nachts worden alle snippertjes ervaring van de afgelopen dag geordend en opgeborgen of weggegooid, zodat je met een schoon en helder hoofd wakker wordt. Na een nacht goed slapen kun je de ervaringen die belangrijk zijn dus makkelijker terugvinden.
Ook goed eten, en vooral goed ontbijten, verbetert de prestaties van je geheugen. In eieren, kaas en mager vlees zit veel choline, de grondstof van de neurotransmitter acetylcholine. Die laatste stof helpt hersencellen om hun verbindingen aan te passen om zo nieuwe informatie te kunnen vasthouden. Met een goede voorraad choline in je lichaam gaat leren en onthouden beter; dat eitje bij het ontbijt staat er dus niet zomaar.
Ten derde werkt je herinneringsvermogen minder goed bij vochtgebrek. Regelmatig een kop thee of een glas
water houdt je waterhuishouding op peil – én je geheugen.
Mark Mieras is wetenschapsjournalist en schrijver van de breinboeken Liefde en Ben ik dat? Heeft u ook een vraag voor Mark? Mail ‘m aan kortsluiting@psychologiemagazine.nl