Slaap je slecht? Vervelend – maar weet je het wel zeker? Veel mensen dénken namelijk vooral dat ze slecht slapen, zegt de Duitse slaaponderzoeker Jürgen Zulley in Psychologie Heute. En die overtuiging kan zoveel stress oproepen dat ze het probleem juist veroorzaakt.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Twee misvattingen die volgens Zulley ‘slaapstress’ kunnen uitlokken:

1 Een normale nachtrust verloopt ongestoord

Niet waar, zegt Zulley; het is volstrekt normaal om geregeld wakker te worden. Gemiddeld worden onze nachten zelfs 28 keer onderbroken – alleen slapen we doorgaans zó snel weer in, dat we dat vergeten. Waarschijnlijk is er een evolutionaire verklaring voor die waakzame momenten: het was voor de oermens veel te gevaarlijk om uren achtereen volledig van de wereld te zijn.

2 Wakker liggen duurt eindeloos

Onze tijdsinschatting is ’s nachts slechter dan overdag, zegt Zulley; tien minuten lijken wel een uur. Daardoor raken we al snel over de rooie als we na een onderbreking niet direct weer in slaap vallen. Vaak meldden ‘slechte slapers’ dat ze uren wakker hadden gelegen terwijl uit laboratoriumonderzoek bleek dat ze het grootste deel van de nacht wel degelijk hadden geslapen.

In plaats van kwaad te worden als je ’s nachts wakker wordt, kun je volgens Zulley beter tegen jezelf zeggen: ‘Wat fijn dat ik nog niet moet opstaan!’ Zo doorbreek je de negatieve spiraal die je anders uit de slaap houdt.

Einschlafen, durchschlafen, ausschlafen, Psychologie Heute, augustus 2010