Relaties

Soort zoekt soort. In de meeste liefdesrelaties lijken de partners veel op elkaar wat betreft leeftijd, opleidingsniveau, sociale status, religie en etniciteit. Maar hoe zit het met gemengde huwelijken?, vraagt onderzoeker Jacques Janssen zich af in zijn proefschrift met de veelzeggende titel Do opposites attract divorce? Het blijkt dat hoe meer partners van elkaar verschillen, hoe groter de kans is dat de relatie uiteindelijk strandt. Zo hebben paren van verschillende etniciteit een hoge scheidingskans. Of neem leeftijdsverschillen: voor elk jaar dat het leeftijdsverschil groter is, neemt de kans om te scheiden met vier procent toe. En een huwelijk tussen een katholiek en een onkerkelijke heeft 111 procent meer kans op scheiding dan een relatie tussen twee katholieken. De oorzaak laat zich raden: verschillen van mening tussen beide partners, en afkeuring van de omgeving.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
195,-

Moeten gemengde paren zich zorgen maken? Jacques Janssen: ‘Ach, het gaat natuurlijk altijd om gemiddelden. De meeste combinaties hebben altijd nog meer dan de helft kans dat het wel goed gaat. Ik ben zelf met een Maleisische vrouw getrouwd. Nee, dat is niet waarom ik dit onderzoek ben gaan doen!’

Wie zijn huwelijk meer kans van slagen wil geven, moet op latere leeftijd trouwen. Met ieder

jaar dat je ouder bent op de dag van je bruiloft, neemt de kans op echtscheiding met ongeveer vier procent af. ‘Een jonger iemand is er misschien nog niet aan toe, kent zijn partner nog niet zo goed, maakt overhaaste keuzes’, zegt Janssen. Paradoxaal genoeg hebben mensen die eerst hebben samengewoond, wel weer een grotere kans om later te scheiden. Maar dat komt doordat dit een ander slag mensen is dan zij die direct gaan trouwen. ‘Voor mensen die eerst hebben samengewoond, is een huwelijk geen doel op zich, maar een middel om iets te bereiken, zoals liefde of zichzelf ontplooien. Als er niet in zit wat ze ervan verwacht hadden, zijn ze eerder geneigd er een punt achter te zetten.’ (HP)

Proefschrift Katholieke Universiteit Nijmegen, januari 2002