Ze leren razendsnel, hebben een ijzersterk geheugen en net als wij ingewikkelde sociale relaties. De raaf houdt zijn soortgenoten scherp in de gaten; hij wil weten wat hen bezighoudt.
Onlangs bleek uit laboratoriumonderzoek dat ze zich anders gedragen dan normaal wanneer er een kijkgaatje in hun hok openstaat: ze verstoppen hun voedsel bijvoorbeeld sneller. Een raaf weet namelijk dat de anderen ook hém in de gaten houden.
En dat is bijzonder. De raaf mag hiermee aanschuiven bij het gezelschap elitedieren waaronder ook de chimpansee en bonobo, dat zich vermoedelijk een beeld kan vormen van wat zich in de geest van een ander afspeelt. Net als wij interesseren deze dieren zich voor andermans waarneming, gevoelens en intenties en kunnen zij zich in het perspectief van een ander verplaatsen.
Wie anderen kan doorgronden heeft een streepje voor in de strijd om het bestaan. Het maakt die anderen voorspelbaar en controleerbaar. Wij mensen gaan hierin zelfs zo ver dat we willen weten wat er omgaat in de hoofden van andere diersoorten. De raaf trekt extra de aandacht omdat we hem nog niet helemaal snappen. Dat vinden wij mysterieus, en zelfs een beetje griezelig.