Houd de verwachtingen realistisch. Veel spanningen tijdens de feestdagen komen voort uit onrealistisch positieve verwachtingen. Maar er komt geheid iemand veel te laat, er wordt gekibbeld, de rode wijn gaat over het witte kleed en de rollade is te droog. Zie zulke ‘rampen’ juist als een kans om flexibiliteit en humor te tonen, en maak er een leuke herinnering van: ‘Die ene kerst toen de boom in brand vloog.’
Maak vervelende activiteiten leuk. Zie je op tegen de hele avond gourmetten of ‘opzitten’ bij je schoonouders? Ga op zoek naar drie nieuwe of unieke kanten aan deze gebeurtenis en concentreer je daarop; van de manier waarop een pannenkoek in het pannetje stolt tot de precisie waarmee je schoonmoeder de glazen volschenkt. Proefpersonen bleken zo meer plezier te beleven aan activiteiten die hun niet leuk leken, en de tijd ging sneller voorbij.
Bedenk wat echt belangrijk is. Mede dankzij de reclame ligt bij de feestdagen veel nadruk op uiterlijke zaken: de perfecte outfit, een diner van vijf gangen, de állerleukste cadeautjes, het hele huis versierd, het duurste vuurwerk. Dat geeft een hoop stress en leidt de aandacht af van waar we werkelijk gelukkig van worden: onze sociale relaties. Tijd voor elkaar geeft meer voldoening dan heen en weer racen tussen kledingkast, fornuis en cadeaupapier.
Geef een compliment. Er is meestal wel een persoon met wie je wat meer wrijving voelt. Zoek naar iets positiefs bij deze persoon en geef een oprecht compliment (prachtige schoenen, goeie grap, goed gelukte pudding). Zie het als je geheime kerstcadeau. Hiermee geef je meteen jezelf een beter gevoel. Bovendien richt je de aandacht op het positieve, waardoor je humeur en de sfeer verbetert.
Trek lering voor volgend jaar. Toch niet leuk geweest? Ga na waar het precies misging nu het nog vers in het geheugen ligt en bedenk hoe dat volgend jaar valt te vermijden. Een andere mogelijkheid: houd het familiebezoek eens een keer korter of besluit dat je er met de feestdagen tussenuit gaat.