Zeg nou zelf, wie kent ze niet? De collega’s die vaak ‘nog effe’ doorwerken, lunches overslaan om wat tijd te winnen en in het weekend de laptop ‘heel eventjes’ openklappen om ‘een beetje’ te werken.
Minder moe, meer energie
- Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
- Tools om je energie weer op te bouwen
- Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
55,-
Gevolgen van te weinig slaap
We omschrijven slaap als een dagelijks terugkerende toestand waarin je mentaal en lichamelijk tot rust komt. Zo’n 50 jaar geleden sliep circa 85% van de bevolking 7 tot 8 uren per nacht. Nu is dat ongeveer 48%. Een behoorlijk aantal mensen, zeker 34% van de bevolking, kampt daarnaast tegenwoordig met een slaapstoornis. Slaapgebrek kan ons leven behoorlijk beïnvloeden. Dat blijkt wel uit de cijfers die drastische gevolgen aantonen als gevolg van (chronisch) te weinig slaap:
- Kwaliteit van leven daalt (een korter lontje, minder concentratievermogen, uitgeput)
- Grotere kans op ongelukken
- Grootste voorspeller voor verzuim
- Weinig voldoening en efficiëntie van werk
- Meer beslag op zorgvoorzieningen
- Grotere kans op ziektes zoals gewrichtsklachten, hart- en vaatziekten, diabetes, depressie, angst, neurologische ziekten
Bron: D. Legèr et al
Fabeltje
Het is een fabeltje dat één uur minder slaap ons effectiever maakt. Misschien voor 1 of 2 dagen, maar daarna gaat het fout. Het merendeel van de mensen heeft 7 tot 8 uur slaap per etmaal nodig om volledig te herstellen van alle inspanningen van de dag. Pas dan voelen zij zich uitgerust en zijn ze in staat goed te presteren. Een goede nachtrust levert meer focus, alertheid en creativiteit op. Zo slapen slimme sporters, musici, artiesten en andere goed presterende mensen zelfs vaak nog wat langer dan 8 uur. Meer presteren door minder slaap gaat ‘m dus niet worden.
Probeer het eens
Niet gewend om voldoende te slapen? Dan wil ik je uitdagen om het volgende eens te proberen. Ga op tijd naar bed. Zorg dat je het laatste uur vóórdat je naar bed je geen drukke programma’s op TV kijkt en stop je smartphone, tablet of laptop ver weg. Nee, niet nog even snel een app-je beantwoorden of een mailtje lezen. Het verstoort je slaapritme.
Ga gewoon eens een frisse neus halen of ontspannen een tijdschrift lezen. Ben je een piekeraar? Schrijf eventuele zorgen die in je hoofd rondspoken op. Je parkeert hiermee als het ware je negatieve gedachten. Ook het opschrijven van dingen die je de volgende dag van plan bent te gaan doen, kan erg rustgevend werken.