Tegenslag laat sporen na in het brein. Dat hebben wetenschappers van de Yale University School of Medicine onlangs vastgesteld. Het vijftal schoof ruim honderd proefpersonen in de MRI-scanner. Ook ondervroegen ze hen over de mate van stress waarmee ze kampten.
Bevrijd jezelf van oude pijn
- Ontdek hoe oude ervaringen nu nog meespelen in je keuzes en gedrag
- Verwerk je mentale pijn met bewezen effectieve technieken
- Ervaar meer innerlijke rust, zelfvertrouwen en vrijheid
69,-
De uitkomsten: chronische stress door bijvoorbeeld deadlinedruk en zorgtaken leidt niet tot breinveranderingen. Stressvolle gebeurtenissen, zoals een sterfgeval of ontslag, lijken dat echter wél te doen. Hoe meer tegenslag de proefpersonen hadden ervaren, des te minder grijze stof ze hadden in verschillende breingebieden. Een van de gebieden die stressgevoelig bleken, was de prefrontale cortex. Die is onder meer verantwoordelijk voor onze emotiebeheersing en zelfbeheersing.
De betreffende breinverandering doet zich kennelijk snel voor: zelfs bij degenen die pas het jaar ervoor een grote tegenslag hadden gehad, bleek de prefrontale cortex al wat kleiner. Een onprettig verschijnsel, zegt Yale-onderzoekster Rajita Sinha, want via dit mechanisme kan tegenslag leiden tot depressie en verslaving.
Cumulative adversity and smaller grey matter volume in medial prefrontal cortex (…), Biological Psychiatry, nog te verschijnen