1. Het vernieuwt alom geaccepteerde ideeën over opvoeden. Zo waarschuwen de auteurs op basis van wetenschappelijk onderzoek dat je een kind beter niet te veel complimenten kunt geven – vooral niet voor een vaststaande eigenschap zoals intelligentie. Een kind kan dan faalangst ontwikkelen omdat elk foutje afbreuk doet aan het beeld dat het zo slim zou zijn. Beter is een compliment voor zijn inzet.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

2. De auteurs gaan grondig te werk. Ze hebben honderden wetenschappelijke studies op een rij gezet en vele interviews gedaan met wetenschappers. De Nederlandse uitgever heeft het boek laten aanvullen met feiten specifiek voor de Nederlandse situatie – maar deze aanvulling kent helaas niet dezelfde grondigheid. Als bronnen worden Wikipedia aangehaald over Zwarte Piet, en slaaponderzoek dat is verricht door niet-wetenschappers.

3. Je leert jezelf als ouder beter kennen. Ouders vermijden bijvoorbeeld vaak ruzies met hun puber omdat ze bang zijn dat daardoor onderlinge verwijdering ontstaat. De werkelijkheid is dat pubers zich door ruzies juist serieus genomen voelen, zolang ouders zich maar een beetje flexibel opstellen (‘Nee, je mag geen tattoo, maar wel legerschoenen’). Daardoor vraag je je af waarom je als ouder sommige dingen doet – zoals de vrede willen bewaren: doe je dat voor je kind

of voor jezelf?

Po Bronson en Ashley Merryman, Ouders opgelet, Maven Publishing, € 18,50