Leg je iets ongebruikelijks als een bal of een speelgoedhagedis naast zijn voederbak, dan laat hij zich niet afschrikken maar gaat juist sneller op zijn voedsel af. Deze aantrekkingskracht tot het nieuwe zou aan zijn succes hebben bijgedragen; op de meest uiteenlopende plekken in de wereld verovert hij snel terrein, verdringt andere soorten en is soms echt een plaag.
Spiegelbeest: De kunst van het geven
Overal ter wereld komt het op hetzelfde neer: mannen en vrouwen, van fruitvliegjes tot de mens, bakk...
Lees verderDiersoorten die gemakkelijk doordringen tot een onbekende omgeving en daar hun draai vinden, hebben een aantal kenmerken: een relatief groot brein, flexibiliteit en vindingrijkheid. Ze proberen nieuw voedsel – slagroomtaart? lekker – nieuwe plekken om te wonen – ventilatieschacht: prima – en vinden nieuwe oplossingen voor problemen – schuifdeursensor van hotel = sleutel tot ontbijtbuffet, eureka!
Ondanks zijn nieuwsgierigheid en flexibiliteit staat de huismus in Nederland al een tijd als ‘kwetsbaar’ op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Grotendeels door toedoen van die andere diersoort die op de meest uiteenlopende plekken op aarde snel terrein verovert: homo sapiens. Al gif spuitend, tegelend en beton stortend verdringt hij andere diersoorten. Zelfs de inventieve huismus kan daar niet tegenop. In de struiken wordt zacht gekwetterd over een plaag