1. Mooie mensen verdienen meer
Schoonheid loont. Dat bleek toen in 2000 elfduizend mensen van 33 jaar aan onderzoekers uit Londen verklapten wat hun salaris was. Mooie mannen bleken gemiddeld liefst vijftien procent meer te verdienen dan onaantrekkelijke seksegenoten. Bij vrouwen was het onderlinge inkomensverschil kleiner, maar toch nog altijd elf procent. Mensen met een knap gezicht en een slank lijf verdienen als gevolg daarvan vaak honderden euro’s per maand meer. Dat maakt de salariskloof tussen mooi en lelijk ongeveer even groot als die tussen blank en zwart of tussen man en vrouw.
Niet alleen een mooi gezicht, maar ook lichaamslengte draagt bij aan het inkomen – althans, bij mannen. Onderzoekers in Florida becijferden in 2006 dat elke extra centimeter lichaamslengte neerkwam op 26 dollar meer salaris per maand. Voor mooie en tevens lange mannen tikt dat lekker aan.
Waarom werkt het zo? Waarom bieden werkgevers systematisch hogere salarissen aan knappe, lange mensen? Voor een fotomodel of een verkoper valt dat salarisverschil wel te begrijpen. Maar waarom komt het ook voor bij boekhouders en telefonisten, beroepen waar uiterlijk geen rol speelt?
Het antwoord is dat diep in onze hersenen het vooroordeel zit vastgebakken dat mooie mensen beter en interessanter zijn. Zelfs baby’s besteden al meer aandacht aan een knap gezicht. Mooie mensen beoordelen we automatisch als kundiger, vriendelijker, intelligenter, betrouwbaarder en coöperatiever dan minder mooie mensen. Dit wordt wel het ‘halo-effect’ genoemd: de fysieke schoonheid straalt af op andere eigenschappen, waardoor we die ook als beter beoordelen.
Film- en televisiemakers versterken dit beeld door zorgvuldig aan te sluiten bij deze stereotypen: mooie acteurs worden gecast om de good guys te spelen, lelijke acteurs de bad guys. Wel zo overzichtelijk.