Je zendt een intentie het universum in, waarmee je energetische deeltjes beïnvloedt en je precies krijgt wat je wilt. Veel mensen geloven dat manifesteren zo werkt. Klinkt geweldig, maar het universum geeft helemaal niets om jou en je wensen, zegt hoogleraar en neurochirurg James Doty in zijn nieuwe boek Mind magic.
En toch is het wél mogelijk om je dromen te manifesteren, stelt Doty en daar is hij zelf het bewijs van. Hij groeide in armoede op in de woestijn van Californië en had weinig verwachtingen van het leven. Op een dag kwam hij langs een winkel met goochelspullen en raakte aan de praat met vrouw die er werkte, Ruth.
Doty vertelde haar over zichzelf en zijn thuissituatie, waarop ze zei: ‘Ik weet weinig over goochelen, maar ik kan je wel wat dingen leren over échte magie.’ Ze vroeg hem om zes weken lang elke dag langs te komen, en die bezoekjes transformeerden zijn leven. Doty kreeg de moed om te gaan studeren en werd uiteindelijk hersenchirurg, neurowetenschapper en succesvol ondernemer.
De afgelopen jaren ontwikkelde hij een wetenschappelijk onderbouwde manifesteermethode op basis van de lessen van Ruth en zijn werk als neurowetenschapper. Met de onderstaande vier stappen zet je je leven – net als Doty – meer naar je hand.
1. Schakel naar de ruststand
In onze chaotische, snelle wereld waarin we constant aan staan en van alles moeten, is volgens Doty het sympathische zenuwstelsel bij vrijwel iedereen chronisch geactiveerd.
Dat deel van ons zenuwstelsel heeft drie standen: vechten, vluchten of bevriezen. Omdat het al duizenden jaren lang zo belangrijk is voor ons overleven, heeft het veel autoriteit: het kan ons bij (het idee van) gevaar in één klap helemaal overnemen, zonder dat ons bewustzijn daarvoor ‘groen licht’ hoeft te geven. En als ons sympathische zenuwstelsel eenmaal is geactiveerd, krijgen we heel moeilijk controle over onze aandacht: we zijn continu alert op gevaar.
De eerste stap richting het leven waarvan je droomt, is volgens Doty jezelf technieken aan te leren waarmee je bewust kunt overschakelen naar het parasympathische zenuwstelsel: de staat van rust waarnaar je lichaam terugkeert als je je goed en veilig voelt.
Dat doe je via ademhalingsoefeningen, mindfulness- of bodyscanmeditaties. ‘Daarmee kom je in een staat waarin je weer controle krijgt over je aandacht en waarin de verschillende delen van je brein beter functioneren en samenwerken,’ zegt Doty. ‘En je fysieke en mentale gezondheid krijgen ook meteen een enorme boost.’
2. Hack je onderbewustzijn
We denken dat we met een neutrale blik de wereld inkijken en alles dus min of meer objectief observeren, maar neurowetenschappers weten inmiddels dat dat niet klopt: we geven onze werkelijkheid grotendeels zelf vorm.
Wanneer ons sympathische zenuwstelsel is geactiveerd, is ons brein de hele tijd de omgeving aan het scannen op mogelijke gevaren. Dáár gaat onze energie en focus dan naartoe – niet naar het zoeken van positieve mogelijkheden of opbouwende informatie die ons zelfvertrouwen geeft.
Daarbij speelt het zogenaamde salience – of ‘opvallendheidsnetwerk’ – in je brein de hoofdrol: een netwerk van gebieden in je hersenen dat geactiveerd wordt door opvallende gebeurtenissen in de omgeving. Dat netwerk werkt buiten ons bewustzijn om: we kunnen niet gewoonweg besluiten dat we voortaan alleen nog maar notificaties willen krijgen over positieve dingen.
Maar we kunnen ons brein wel hacken, vertelt Doty. ‘Door ons het soort situatie dat we graag willen heel helder voor te stellen en er steeds weer bij terug te komen in onze verbeelding – door visualisaties of door het op te schrijven en continu weer door te lezen – verankeren we die situatie in ons onderbewustzijn en gaat ons salience-netwerk dáár naartoe werken.
De positieve gevoelens die je ervaart wanneer je je de situatie voorstelt, activeren namelijk het beloningssysteem in je hersenen: je brein denkt als het ware: hé, dat voelt fijn, daar willen we wel meer van.
Zo gaan je hersenen dus automatisch naar je doel toewerken, doordat het nu continu de omgeving scant op routes naar je doel of tekenen dat je op de goede weg zit: mogelijkheden, successen, positieve feedback.’
3. Zoek verbinding met anderen
Bij de pseudowetenschappelijke versie van manifesteren – die waarin de kosmische deeltjes van het universum samenspannen om je dromen waar te maken – bestaat vaak het idee dat het erom gaat je intentie heel goed voor de geest te hebben en dat de rest dan zo’n beetje vanzelf gaat.
Dat is klinkklare onzin, zegt Doty: je zult hard moeten werken, kansen moeten grijpen én hulp aan anderen moeten vragen. Volgens Doty is het ook daarvoor cruciaal dat je de ontspanningsoefeningen van stap één consequent blijft doen. Mensen vinden het namelijk fijn om bij je in de buurt te zijn wanneer je parasympathische zenuwstelsel geactiveerd is en je dus kalm en aanwezig bent.
Omdat we vrijwel altijd andere mensen nodig hebben om onze doelen te bereiken, is open en in verbinding staan met anderen een belangrijk onderdeel van het manifesteerproces. ‘Wat daarbij ook helpt, is je af te vragen hoe jouw droom de wereld of anderen verder brengt en je dan vooral dáárop te focussen,’ zegt Doty. ‘Dat brengt je automatisch in verbinding met anderen. Het zorgt dat je de mensen vindt die je verder helpen.’
4. Beweeg mee
‘Het is niet jouw taak om precies te voorspellen hoe je dromen zullen uitkomen, het is alleen jouw taak om de deur in je hoofd te openen,’ zei komiek en acteur Jim Carrey ooit, die zijn succes naar eigen zeggen heeft gemanifesteerd. Doty sluit zich bij deze woorden aan.
‘Carrey transformeerde toen hij zich realiseerde waarom hij graag mensen aan het lachen maakt: hij wilde ze helpen te ontsnappen aan hun zorgen,’ vertelt Doty. ‘Op het moment dat je doel op één lijn geplaatst wordt met het welzijn van anderen, zul je merken dat mensen op je pad anders op je gaan reageren en dat je jezelf ook anders gaat voelen. Maar het kan goed dat de precieze invulling van je droom dan verandert.
Dat is niet erg, ga daarin mee. Leg je erbij neer dat het pad je misschien niet brengt naar de bestemming die je eerst voor ogen had, maar je via een omweg brengt naar een bestemming die je nog veel meer geluk zal brengen.’