Niks mis mee, ontdekte psycholoog Holly Cole toen zij in haar onderzoek de ene groep mensen een waarheidsgetrouw verhaal over autopech liet vertellen (‘Hij maakte een raar geluid, maar ik kon ‘m nog wel rustig op de vluchtstrook zetten’) en de andere groep een overdreven variant (‘Ik raakte de controle over het stuur helemaal kwijt. Gelukkig kwam ik veilig aan de kant!’) Sterker nog: anderen voelen zich meer met je verbonden als je een beetje overdrijft.

Hoe eerlijk ben je?
TEST
Doe de test »

Hoe eerlijk ben je?

Een van de verklaringen die Cole daarvoor aandraagt, is dat mensen het waarderen dat je moeite doet om onderhoudend te zijn. Ook worden we makkelijker in een sappig verhaal meegezogen en net als bij een soap versterkt dit cognitieve proces – dat transportatie heet – de band met de personages of in dit geval de verhalenverteller. Dat blijkt zelfs te werken als toehoorders wéten dat je een beetje overdrijft.

Er zit wel een grens aan: wie overduidelijk ongeloofwaardige leugens vertelt, stoot mensen juist af.

Tall tales make fast friends. Exaggerating when retelling previous experiences fosters relational closeness, Journal of Personal and Social Relationships, volume 36, 2019