‘Hardlopen is verslavend, hoor ik vaak. Je krijgt er een topconditie van en maakt je hoofd lekker leeg. Alles wat je hoeft te doen is je schoenen aantrekken en de deur uit rennen. De wind door je haren, zon op je gezicht, heerlijk! Sommigen ervaren dat zo.
Anderen, zoals ik, komt dit beeld bekender voor: hardlopen is een van de meest inspannende sporten die je kunt kiezen. Elke stap, een minisprong, is een gevecht tegen de zwaartekracht. Dat vreet energie. Voor hardlopen is veel discipline nodig, die conditie komt er niet vanzelf. Ondertussen draagt de geest gewillig talloze redenen aan om trainingen over te slaan: tijdgebrek, spierpijn, blessures, te moe, te warm, te koud, te regenachtig, te winderig, te glad. Een doorlopende strijd als je eraan toegeeft.
Zelf loop ik drie keer per week (‘lopen’ is trouwens eufemistisch hardloopjargon voor ‘rennen’). Aan motivatie ontbreekt het me niet sinds ik het buitensporten heb ontdekt. Maar poeh, wat zijn die discipline-ondermijnende gedachten vermoeiend: hoe ver zou het nog zijn? Zes kilometer?! Dat red ik nooit. Zal ik de rest gaan wandelen? In plaats daarvan zou ik graag willen dat het hardlopen mindful is.
De kracht van mindfulness
Mindfulness en hardlopen, dat klinkt als een vreemde combinatie. Maar Benjamin Romkes, atleet en oud-wereldkampioen op de 3000 meter, weet wat ik bedoel. Hij past meditatie en mindfulness al jaren toe op het hardlopen en geeft er ook workshops in. Die lessen zijn geïnspireerd op het boek Running Buddha; je balans vinden met hardlopen, van de boeddhistische spiritueel leider Sakyong Mipham, ook een hardloper.
Mindful running is heel bewust je aandacht richten tijdens het lopen; op je ademhaling, op bewegingen van het lichaam, op visualisaties, legt Romkes uit. Of op een mantra, zoals: ik loop licht, het gaat makkelijk. ‘Je zult merken dat het lichaam die gedachte overneemt en dat je vanzelf lichter gaat lopen. Mindful hardlopen is een samenwerking tussen lichaam en geest.’
Mindfulness training
- Leer omgaan met stress
- Krijg meer aandacht voor het nu
- Met Gids voor een Langzaam Leven cadeau
99,-
Workshop mindful hardlopen
De workshop mindful hardlopen begint met een korte meditatie. We zitten met een rechte rug op een stoel, onze blik naar de vloer gericht. Het is de bedoeling de aandacht eerst op ons lichaam te richten, daarna op onze ademhaling. ‘Meditatie voorafgaand aan het lopen is een droogtraining,’ zegt Romkes. ‘Je gaat er straks tijdens het lopen sneller door opmerken of je afgeleid raakt. Ook loop je er meer ontspannen door.’
De wandeling naar een nabijgelegen park gebruiken we om onze aandacht te richten op de manier waarop we bewegen. ‘Let bijvoorbeeld eens alleen op je benen,’ zegt de trainer. ‘Je mag gewoon met elkaar praten, maar let intussen op hoe je loopt.’
We beginnen aan een kort loopje en krijgen een nieuwe instructie: ‘Richt nu je focus op het bewegen van de armen en benen tegelijk. Merk op hoe ze van nature met elkaar samenwerken.’ Romkes geeft nog een advies mee tegen eventuele afleiding: houd je blik tijdens het lopen drie tot vijf meter voor je op de grond gericht.
Helemaal in het nu
Daarna volgt een langere ronde waarbij we op gevoel niet harder mogen lopen dan 70 procent van onze maximale snelheid; nauwkeurig ons lichaam en de inspanning aanvoelen, niet letten op andermans tempo en ons er al helemaal niet door laten opjutten. Want inderdaad, wat valt ermee te winnen? Waar het om gaat bij alle oefeningen is jezelf te trainen in het nu te blijven, je aandacht te richten op dat waarmee je bezig bent: hardlopen, in plaats van je gedachten.
Ondanks de hitte, 28 graden, draag ik een lange broek en shirt met lange mouwen om niet te verbranden. Ik probeer er geen aandacht aan te schenken en dat lukt; ze zitten me niet in de weg.
We trekken sprintjes tegen een heuvel op om het contact van onze voeten met de grond extra goed te voelen. Ter afsluiting mediteren we op een bankje. Mijn ademhaling zakt snel terug naar een rustig ritme. Ik denk aan wat Sakyong Mipham schrijft in zijn boek: ‘Mediteer met verrukking en loop met vreugde.’ Dáár ben ik nog lang niet, maar ik weet zeker dat ik er met de adviezen van Romkes een stuk dichter bij ga komen.’