Nee toch? Toch niet alwéér een artikel over geluk? Ook al denk je dat nu misschien, klik toch niet te snel door. Grote kans dat je belangrijk nieuws opsteekt over het onderwerp dat we allemaal als het hoogste goed beschouwen, zo bleek onlangs weer uit een onderzoek in 48 landen over de hele wereld: geluk vinden we zelfs belangrijker dan een zinvol leven en rijkdom.
Misschien weet je al wat geluk is en wat je er – gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek – voor moet doen en laten. Dat geluk voor 60 procent wordt bepaald door invloeden waarop je geen vat hebt, en dat je er voor de overige 40 procent zelf aan kunt werken. Dat geluk zit in de momenten, in je sociale contacten, in je denkpatronen.
Puntje voor jou; dat is allemaal waar. Maar er is een hoofdstuk dat tot nu toe ontbrak in het verhaal over geluk. Of liever gezegd, in het verhaal over wat geluk niet is. Over welke foute aannames we hebben op de momenten dat ons leven niet loopt zoals we willen – waardoor we júíst ons eigen geluk in de weg kunnen zitten.
Hardnekkige ideaalbeelden
Sonja Lyubomirsky, gerenommeerd Amerikaans onderzoekspsycholoog op dit gebied, schrijft erover in haar nieuwe boek ‘De mythes van geluk’. Daarin zet ze het belangrijkste geluksonderzoek op een rij, inclusief de recentste bevindingen.
‘De meeste mensen zoeken geluk op de verkeerde plekken,’ concludeert ze. ‘Ze nemen belangrijke beslissingen in hun leven omdat ze denken dat die hen gelukkiger zullen maken, zoals emigreren, scheiden of ontslag nemen – maar het eind van het liedje is dat ze er niet gelukkiger van worden.’
Maar hoe komen we dan aan die verkeerde denkbeelden over wat gelukkig maakt? Lyubomirsky is graag bereid tot een persoonlijke toelichting per e-mail. In onze westerse cultuur geloven we nog steeds hardnekkig in allerlei ideaalbeelden, schrijft ze.
‘Ik noem dat de geluksmythes: de onjuiste opvattingen over geluk die van ouder op kind worden overgedragen, en die ook worden uitgevent door Hollywood en de rest van de media. En niet te vergeten door de reclamewereld. Als kind al hoor je van je ouders en grootouders hoe je je leven moet leiden: ‘Word later dokter, ga trouwen en krijg kinderen.’
We laten ons gek maken door films die ons voorhouden dat we alleen gelukkig worden van gepassioneerde liefde. We weten misschien wel dat die mooie auto uit die spetterende reclame ons niet gelukkig maakt, maar toch laten we ons erdoor verleiden. Tja, met geluk ligt het allemaal ietsje ingewikkelder dan dat.’