Net als volwassenen hebben ook kinderen emoties. Ze zijn bang, boos, blij of bedroefd. Het grote verschil is dat kinderen hun emoties primair uiten. Denk aan schoppen en slaan of huilen en krijsen.
Hoe ouder ze worden, hoe beter ze in staat zijn om hun emoties onder controle te houden en te begrijpen. Ze gaan minder heftig reageren.
Primair gedrag
Als ouder speel je een belangrijke rol in je kind leren omgaan met emoties. Niet altijd makkelijk, want je krijgt het meest primaire gedrag op je bord.
Zie dit als een compliment, zegt kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve. ‘Je kind voelt zich bij jou veilig genoeg om zichzelf te zijn.’
Tranen met tuiten
Of je kind nu van de schommel valt of zijn knuffel kwijt is: bij jonge kinderen is huilen communicatiemiddel nummer één. De emotie kan dan soms hoog oplopen. Maar dan komt dé vraag: hoe kun je het beste troosten?
1. Blijf kalm
Komt je kind huilend bij je? Zorg dat je zelf rustig blijft, zodat je kind ook rustig wordt. Een aai over de bol, een dikke knuffel, op schoot nemen: instinctief doe je vaak al wat je moet doen.
Aandacht en vertrouwen zorgen voor een veilig gevoel. En als je kind zich veilig voelt, heeft het vaak ook minder pijn.
En hoe zit het dan met het kusje erop – wat we ook vaak doen? Ook dat verzacht zeker de pijn, stellen gezondheidsjournalist Tijn Elferink en huisarts Rutger Verhoeff in het boek Kusje erop – De Waarheid achter 70 gezondheidsmythes.
Elferink: ‘Als je pijn hebt en iemand die jou dierbaar is geeft een kus op die pijnlijke plek, dan leidt dat – heel simpel – de aandacht af. En als dat vaak gebeurt, een kus geven op een pijnlijke plek, dan gaat je kind een kus associëren met minder pijn.’
2. Luister
Naast een kusje erop, is het volgens Neve belangrijk om je kind te laten weten dat je hem of haar hoort en snapt. Dus niet zeggen dat het wel meevalt of dat het goedkomt.
‘Zorg er eerst voor dat je kind de emoties uit. De rest komt later wel, zoals een oplossing bedenken. Als je de emoties van je kind serieus neemt, geef je je kind het gevoel dat hij op zijn gevoelens kan vertrouwen.’
Kan je kind zijn pijn nog niet onder woorden brengen? Benoem dan duidelijk het gevoel.
3. Herken
De truc om je kind verder te helpen, is door de connectie te maken tussen zijn gedrag en zijn emotie. Vraag daarom naar de reden achter de emotie. Is er – buiten jou zicht – iets naars gebeurd waarom hij zo huilt of boos is?
Door te luisteren en observeren herken je de gedragspatronen van je kind steeds beter – én kun je hem helpen ontladen.
En een pleister erop?
Heeft je kind een schaafwond, en biedt het ‘kusje erop’ onvoldoende troost? Dan zijn er de Green & Protect pleisters van Hansaplast. Plakken met deze pleisters is ook nog eens ecologisch verantwoord*, want zowel het wondkussen als de stof zijn gemaakt van vezels van natuurlijke oorsprong.
Daarbij vormen de pleisters een beschermende barrière die 99% van de bacteriën blokkeert**. Zo wordt de wond goed beschermd en infecties voorkomen. Dus plakken, toch nog een kusje erop en weer door.
* In vergelijking met het hele Hansaplast assortiment. Wondkussen & stof gemaakt van vezels van natuurlijke oorsprong. Pleister bij het restafval weggooien. Laat niet in de natuur achter. Onze productie installaties gebruiken elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Wij financieren gecertificeerde bebossingsprojecten voor het klimaat. Doos gemaakt van 93% gerecycled karton.
** Hansaplast pleisters beschermen tegen vuil en bacteriën.