Het meubilair wordt opgeslagen, de hond gaat in quarantaine en de kinderen volgen een cursus Engels. Jaarlijks besluiten duizenden Nederlanders om voor een tijdje in het buitenland te gaan wonen en werken als zogenoemde expatriats. Voor kinderen kan zo’n overzeese verhuizing een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis zijn. Of kinderen uiteindelijk hun draai vinden, wordt voor een belangrijk deel bepaald door drie gezinskenmerken, zo blijkt uit promotieonderzoek van bedrijfskundige Anees Janee Ali.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

De belangrijkste factor is volgens Ali familiecohesie: kinderen uit een hechte familie maken over het algemeen makkelijker contact met leeftijdgenootjes dan kinderen die nauwelijks contact hebben met hun ouders, broer of zus. Een andere factor is de communicatie tussen de verschillende gezinsleden.

Kinderen die met hun ouders kunnen praten over problemen, en kinderen die tot op zekere hoogte inspraak hebben, passen zich relatief makkelijk aan. Een laatste gezinskenmerk is het aanpassingsvermogen van het gezin. Kinderen van ouders die zich flexibel opstellen in stressvolle situaties, passen zich makkelijker aan dan kinderen van ouders die krampachtig vasthouden aan oude leefpatronen.

Anees Janee Ali, The intercultural adaptation of expatriate spouses and children, proefschrift Rijksuniversiteit Groningen, 2003