Willem stond aan het begin van een grote muziekcarrière. Hij speelde als gitarist met Postmen, Soulvation en Anouk, tot hij op zijn 23e een herseninfarct kreeg. De hele linkerkant van zijn lichaam viel uit. Na een lange periode van revalidatie kwam de grote klap. Willem raakte in een depressie.
Negatief zelfbeeld
‘Ik lag hele dagen in bed en worstelde met mijn zelfbeeld. Ik was ineens een persoon met een hersenaandoening. Dat sloot niet aan bij het leven dat ik voor ogen had.
Ook begon ik mezelf op een nare manier te vergelijken met anderen. Zelfs op straat. Ik dacht: iedereen is beter dan ik. De rationele gedachten kon ik niet meer van de irrationele gedachten onderscheiden.’
Willem kwam er al snel achter dat hij niet zelf uit de depressie kon komen. Hij schakelde de hulp in van zijn huisarts en werd doorverwezen naar een psycholoog.
‘Zij kwam tot de kern van het probleem: ik kon me niet meer tot dingen zetten. Ik moest weer routines opbouwen, een dagritme krijgen. Dus wassen en aankleden, zodat ik elke dag wel moest opstaan. Ook verplichtte de psycholoog me om elke dag een halfuurtje te gaan wandelen.’
Fantastische mijlpaal
Door te gaan sporten voelde Willem dat hij er langzaamaan weer bovenop kwam. Hij begon met openwaterzwemmen en stelde zich als doel om met één been en één arm een rondje Noordereiland in de Maas te zwemmen.
‘Het voelde goed om weer ergens voor te gaan. Toen het gelukt was, voelde dat als een fantastische mijlpaal. Ik zag weer het licht aan de einde van de tunnel.
Ook ging mijn hoofd beter werken. Er werden weer verbindingen gelegd in de hersenen. Mijn spraak werd beter. Eigenlijk het hele systeem.
Ik realiseerde me dat ik iets kon doen aan de perceptie dat niets meer mogelijk is met een hersenaandoening. Voor mij was het echt een motivatie om door te willen zetten. Er lukte meer dan ik dacht.’
Meerdere zielsmissies
Inmiddels is Willem ambassadeur bij de Hersenstichting, zet hij zich als beleidsmedewerker bij de gemeente in voor mensen met een beperking en wordt hij regelmatig geboekt voor lezingen.
‘Ik dacht altijd dat mijn zielsmissie was om gitarist te worden. Om mensen met muziek te raken. Dat werd me afgenomen.
Nu ervaar ik dat je meer zielsmissies in je leven kunt hebben. Mensen helpen en inspireren die in dezelfde situatie zitten en laten zien dat je altijd opnieuw kunt beginnen. Het heeft me nu al meer gebracht.’
Van crisis naar kans
Als je er middenin zit, is het moeilijk voor te stellen dat je ooit dankbaar kunt terugkijken op een ervaring die zo pijnlijk is. Willem kan dat zeker beamen.
‘Het is echt een transformatie. Je moet je oude leven stukje bij beetje achterlaten. Een nieuwe vorm vinden. Daarbij moet je liefdevol zijn naar jezelf, maar af en toe ook hard.
Uiteindelijk heb ik de kracht gevonden om de crisis te omarmen en te zien als een kans. Door in beweging te komen, nieuwe doelen te stellen en te kijken naar wat wél mogelijk is. Natuurlijk met de support van vrienden en familie.’
Nieuwe doelen
Samen met een vriend hoopt Willem over twee jaar in Spanje de bekende wandelroute Camino de Santiago te lopen.
‘Daar train ik nu hard voor. Door te wandelen en te fitnessen hoop ik dat mijn benen sterk genoeg worden. Ook maak ik weer muziek. Het geeft me voldoening om mezelf weer op die manier te kunnen uiten. Wel blijft het frustrerend als het soms even niet lukt. Als mijn vingers het niet kunnen.’
Willem is sinds 2016 ambassadeur voor de Hersenstichting. Hij zet zich in voor meer erkenning en herkenning voor mensen met een hersenaandoening. En dat is hard nodig, want nu al hebben meer dan 4 miljoen mensen een hersenaandoening. De Hersenstichting zet alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Zelf kun je ook een steentje bijdragen.
Ook treedt hij op als gastspreker bij Het Fitte Brein en geeft hij regelmatig motivatie-lezingen op scholen en congressen.
In zijn boek Met de stroom mee vertelt Willem hoe hij als topmuzikant een herseninfarct overleefde en een betere versie van zichzelf werd.
Ook het goede doel steunen?
De Hersenstichting is een van de goede doelen die je steunt als je meespeelt met de Nationale Postcode Loterij. Wil je ook de Hersenstichting en 147 andere organisaties ondersteunen? Speel dan nu mee met de Postcode Loterij. Bovendien maak je kans op prijzen & cadeaus uit de prijzenpot van € 425,9 MILJOEN in 2023 en zie je direct of je € 100.000 wint.
18+ Speel bewust
Credits beeld: © Hersenstichting / Enith van Tongeren