We leven in het tijdperk van de informatierevolutie. In steeds minder tijd krijgen we steeds meer informatie te verstouwen. In de gemiddelde kantoorbaan ben je per dag al gauw zo’n vijf à zes uur bezig met lezen, en dan nog verwerk je maar een fractie van wat je eigenlijk zou willen. Bergen rapporten en e-mails stapelen zich op, ergernis en spanning nemen toe.
Jan-Willem van den Brandhof biedt met een tweedaagse breintraining uitkomst. ‘Ons brein heeft ongekende mogelijkheden die velen onbenut laten’, stelt hij. ‘Het is een vastgeroeste machine waar we kruipolie in moeten druppelen en die we vriendelijker moeten behandelen.’ Meer informatie verwerken in minder tijd én met een beter begrip, met als gevolg dat je meer tijd overhoudt voor leuke dingen, is het devies.
Volgens Van den Brandhof zijn twee zaken cruciaal voor overleving in het informatietijdperk. Ten eerste moet je een doel kiezen en je afvragen: moet ik voor dát doel dít rapport echt lezen? Daarnaast dien je je brein regelmatig ‘af’ te ‘schakelen’. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de hersenen meer informatie kunnen verwerken wanneer ze regelmatig even kort mogen pauzeren.
Snellezen is een van de belangrijkste survivaltechnieken, zegt Van den Brandhof. ‘Ons