Dat zij natte handdoeken laat slingeren. Dat hij steeds dezelfde verhalen vertelt. Dat zij medeweggebruikers uitscheldt. Dat hij vaak te laat komt.
36 vragen voor je partner voor meer intimiteit
Hoe word je verliefd op iemand? Het Amerikaanse psychologenechtpaar Arthur en Elaine Aron wilde wete...
Lees verderOp de vraag wat volgers van Psychologie Magazine het meest ergert aan hun partner, stroomden de reacties binnen. Met voor het merendeel irritaties die vrij futiel zijn – niks om je écht druk over te maken, zou je denken.
Maar het zijn juist die schijnbaar onbenullige ergernissen die veel relatiestress opleveren, blijkt uit onderzoek door de Amerikaanse psycholoog Michael Cunningham van de University of Louisville.
Hij ondervroeg ruim honderd datende stellen hoe vaak ze zich ergerden aan de gewoonten van hun geliefde. Hij onderscheidde daarbij vier soorten irritant gedrag: de zogenaamde lompe gewoonten (winden laten, neuspeuteren, wc niet doortrekken); onachtzaamheid (te laat komen, alleen over jezelf praten); opdringerig en bemoeizuchtig gedrag (kritiek geven, de baas spelen, jaloezie); en normoverschrijdend gedrag (te veel drinken, met anderen flirten).
Na een jaar belden de onderzoekers de stellen om te vragen of ze nog bij elkaar waren. Wat bleek? Hoe meer kleine irritaties er tijdens de eerste onderzoeksronde waren, hoe groter de kans dat de relatie op de klippen was gelopen.
Zegels plakken
Maar waarom laten we ons zo opfokken door die natte handdoek? Cunningham vergelijkt irritaties met een lichamelijke allergie. Slechte gewoonten, zoals ongevoeligheid, slordigheid of bemoeizucht, kunnen psychologisch gezien dezelfde reactie veroorzaken als een allergie dat fysiek doet, zegt hij.
De eerste keren weliswaar nog mild, maar bij herhaling escaleert het – zoals een graspol uiteindelijk leidt tot hooikoorts. Hoe vaker je dus aan die handdoek of breedsprakigheid wordt blootgesteld, hoe heftiger je erop reageert. Het herinnert je aan al die andere keren dat iets dergelijks voorviel. Inclusief, aldus Cunningham, de verbroken belofte van je partner om meer rekening met jou te houden.
Zegels sparen, noemt psycholoog en relatietherapeut Anne de Jong dit in haar recente boek Sorry, schatje. ‘Zegels zijn kleine ergernissen die je niet uitspreekt, omdat het te klein is, omdat je niet wilt zeuren, omdat je bang bent dat de ander boos wordt of omdat je niet doorhebt dat het over je grens ging.’
Maar, vervolgt De Jong, op een gegeven moment blijkt dat je zoveel zegels hebt geplakt, dat je boekje vol is en je wrokkig bent geworden. En op een dag ben je er helemaal klaar mee en ontplof je. ‘Je geeft de ander de volle laag. Die krijgt niet alleen de frustratie van de laatste ergernis over zich heen, maar ook die van alle oude ergernissen.’
Fatal attraction
Geregeld zijn het juist de eigenschappen waarvoor je in eerste instantie viel die je in de loop van de tijd gaan irriteren.
Liefdestest: welk type ben je in de liefde?
Bewonderde je in eerste instantie je partners ontspannen levenshouding, nu erger je je eraan dat ze altijd te laat is. Vond je het in het begin fijn dat je partner zo beschermend was, nu irriteert zijn bezitterigheid je.
‘Fatal attraction’ noemt onderzoekster Diane Felmlee van de University of California dat verschijnsel. Volgens haar verandert onze bewondering in afkeer doordat iemands kwaliteiten en valkuilen nu eenmaal dicht bij elkaar liggen.
‘Iemand die erg succesvol is, werkt waarschijnlijk te hard; iemand die erg grappig is, kan misschien moeilijk serieus zijn en iemand die heel ontspannen is, is wellicht onverantwoordelijk. Als we ons tot iemand aangetrokken voelen, hebben we een roze bril op en kijken we niet naar die negatieve kanten, maar we merken ze des te meer op naarmate de relatie langer duurt.’
Toch hoeft fatale aantrekkingskracht niet het einde van een relatie te betekenen, zegt Felmlee. Het geheim van succesvolle stellen is dat ze accepteren dat je niet alles in één persoon kunt hebben.
‘Je kunt niet extreem succesvol zijn én nooit te hard werken. Of heel aardig zijn én superassertief. En een sterke persoon is nu eenmaal af en toe koppig; je kunt de ene eigenschap niet zonder de andere hebben.’
Volle vaatwasser
Funest is het als een irritatie symbool gaat staan voor iets groters. De eerste keer dat je partner iets ergerlijks doet, zegt Cunningham, kun je dat afdoen als incident. Maar als het keer op keer gebeurt, kun je het gaan toeschrijven aan een negatieve eigenschap.
‘Elke herhaling van het irritante gedrag bevestigt dan dat negatieve beeld. Bijvoorbeeld: hij laat de toiletbril omhoog, ook al heb ik hem verteld hoe vervelend ik dat vind. Hij is echt egoïstisch.’
Dat komt volgens Cunningham ook doordat we vaak denken dat slechte gewoonten met een beetje inspanning best te beheersen zijn. ‘Verandert je partner niet, dan denk je dus al snel dat hij het niet de moeite waard vindt het te proberen.’
Of erger: dat hij jóú niet de moeite waard vindt. En zo kan het gebeuren dat een rondslingerende sok een gevoel van afwijzing oproept, zegt Anne de Jong. ‘Je voelt je niet gezien. Niet gewaardeerd. Onbelangrijk.
Training Houd me vast (voor jou en je partner)
- Leer elkaar écht zien en begrijpen
- Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
- Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
- Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
195,-
Rationeel weet je wel dat dit nergens op slaat; je partner houdt niet minder van je als hij of zij even iets laat liggen of vergeten is. Maar gevoel is niet rationeel. Een rotgevoel overheerst het verstandige, nuchtere brein.’
Dat komt doordat de relatie met je partner de intiemste is die je in je leven hebt, legt De Jong uit. ‘Je brein doet er alles aan om jou je veilig te laten voelen en zoekt continu naar bevestiging. Het wil honderd procent op de ander kunnen bouwen.’
En ja, dat geldt ook voor een vaatwasser die leeggeruimd had moeten worden. Zelfs kleine huis-, tuin- en keukenruzies kunnen heftige emoties oproepen. ‘Je brein reageert niet met een nuchter: hé, de vaatwasser is nog vol, maar met een emotioneel: zie je wel, hij/zij vindt me totaal onbelangrijk!’
Wat speelt er écht?
Juist doordat irritaties steeds heftiger reacties kunnen veroorzaken, is het belangrijk ze aan te pakken voordat ze uit de hand lopen. Voordat je je zegelboekje ‘inwisselt’ en ontploft.
Dat kan weliswaar even opluchten, maar het is niet hetzelfde als verantwoordelijkheid nemen voor je relatie. Daarvoor is het zaak eens goed te kijken naar wat er nu écht speelt. Frustreert het schermgebruik van je partner je omdat jij je daardoor vaak alleen voelt? Erger je je misschien aan diens laksheid omdat je zelf wel wat losser in het leven zou willen staan?
Kun je over je ergernis heen stappen? Prima, zolang het geen ‘zegeltje’ wordt. Of voelt die lege wc-rol als het bewijs dat hij of zij niet meer van je houdt? Dán wordt het tijd om in actie te komen.
Bronnen o.a.: R. M. Kowalski, Aversive Interpersonal Behavior, Springer Science & Business Media, 2013 / A. de Jong: Sorry, schatje. Het no-nonsense relatieboek voor goede en slechte tijden, Maven Publishing, 2023
Zwijgen of zeggen?
Je ergert je aan je partner. Moet je er echt iets aan doen? Drie vragen om te overdenken voordat je losbarst:
1. Erger ik me hier altijd even erg aan?
Waarschijnlijk is dat niet het geval. Bedenk dan: wat is er vandaag anders? Misschien zit je niet lekker in je vel of had je een rotdag op je werk, en projecteer je je ongenoegen op de ander.
2. Ben ik de zeurende partij?
Als de klachten voornamelijk van jouw kant komen, ligt de ‘ouder-kindrelatie’ op de loer, een patroon dat voor niemand leuk is. Erger je je bijvoorbeeld aan de troep van je partner? Probeer eens niet alles achter hem/haar op te ruimen, maar de troep te laten liggen – hoe moeilijk ook. Zo geef je je partner de kans de verantwoordelijkheid terug te nemen.
3. Zijn de dingen die ik wil veranderen écht belangrijk voor me?
Als je al je irritaties iedere dag zou uiten, zou je partner ontevreden worden en minder waarde aan de relatie hechten. Sommige verschillen zijn onoplosbaar en kun je beter laten zoals ze zijn. Klachten voor je houden of uiten is een balanceeroefening: elk stel moet de juiste balans vinden.
Tips om het aan te kaarten
- Vraag jezelf af waarom je je zo ergert. Wat zit erachter? Als je ontploft omdat je partner nog een wijntje neemt, zal hij die heftige reactie niet begrijpen. Hij weet niet wat er éígenlijk aan de hand is, bijvoorbeeld dat jij je zorgen maakt over zijn gezondheid. Als je dat uitlegt, heb je een open gesprek.
- Speel op de bal, niet op de persoon. Tegen je partner zeggen dat je het vervelend vindt dat haar kleren op de grond liggen, is beter dan haar een sloddervos noemen. Volgens de Amerikaanse liefdesonderzoeker John Gottman is het uiten van negatieve oordelen over elkaars karakter een van de meest destructieve communicatiepatronen. Breng je boodschap dus vriendelijk.
- Klaag niet tegen derden. Het is misschien makkelijker om tegen anderen te klagen, maar de situatie verandert er niet door. Integendeel. In een experiment moesten proefpersonen een brief over hun ontevredenheid schrijven aan een andere persoon óf aan hun partner zelf. Mensen die dat laatste deden, beoordeelden hun relatie als beter.
- Compenseer. Volgens Gottman zetten gelukkige stellen tegenover iedere negatieve interactie vijf positieve interacties.
Onderzoek: de relatie-irritaties
Bijna 1000 volgers op Instagram en Facebook reageerden op onze online vragenlijst over relatie-irritaties. De antwoorden varieerden van ‘geluiden bij het eten’ en ‘pleasend gedrag’ tot ‘op mijn lange haar liggen’ en ‘hard en lang telefoneren’. Dit zijn de cijfers:
Waar erger jij je het meest aan bij je partner?
- Levenshouding en karaktertrekken, zoals gebrek aan planning, passiviteit, introversie: 24,1%
- Huishoudelijke taken laten liggen, zoals dingen laten slingeren: 21,2%
- Opdringerig gedrag, zoals kritiek geven, bevelen uitdelen, bezitterigheid: 17%
- Onachtzaamheid, zoals te laat komen, alleen aan zichzelf denken: 11,8%
- Slechte gewoonten, zoals neuspeuteren, winden laten, wc niet doortrekken: 7,5%
- Normoverschrijdend gedrag, zoals te veel drinken, te hard rijden: 3,3%
- Overig (o.a. overdreven netjes, geen initiatief in bed, leest nooit een boek): 15,1%
Hoe vaak erger jij je aan je partner?
- Meerdere keren per dag: 17,4%
- Dagelijks: 29,8%
- Wekelijks: 35,9%
- Maandelijks: 10,2%
- Vrijwel nooit: 6,6%
- Nooit: 0,1% (1 persoon)
Hoe erg stoort het gedrag van je partner je?
- Helemaal niet erg: 6,5%
- Niet zo erg: 19,8%
- Gemiddeld erg: 39,4%
- Erg: 26%
- Heel erg: 8,3%