Furrow doelt daarbij op een veilige hechting. Kinderen die zich veilig voelen bij hun ouders – veilig genoeg om zelf op onderzoek uit te gaan, veilig genoeg om te zijn wie ze zijn, boos of blij, om te spreken wanneer ze iets te vertellen hebben en te zwijgen wanneer ze stil willen zijn – hebben een fundament onder hun leven dat geen storm omver kan rukken.
Voor een sterke band is het volgens Furrow belangrijk om actief betrokken te zijn bij een kind, en oog te hebben voor zijn of haar behoeften en emoties. Laat dus merken dat je je zoon of dochter serieus neemt, en dat hij of zij bij je terecht kan. Verdriet, enthousiasme of boosheid opmerken, en je kind helpen die gevoelens te begrijpen.
Daarvoor moet je je ook bewust zijn van je eigen kwetsbaarheden, angsten en behoeften, benadrukt Furrow. ‘Ouders zijn bijvoorbeeld soms bang dat hun eigen mislukkingen zich herhalen in het leven van hun kind, en reageren dan zonder de unieke ervaring van hun kind te zien. Of ze reageren vanuit hun angst voor afwijzing als hun kind zich terugtrekt, terwijl het gewoon wat ruimte nodig heeft. Opvoeden betekent dus niet alleen werken aan je kind, maar ook werken aan jezelf.’
Goed eten: het geheim van een gezond brein
Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk voeding is voor onze geestelijke gezondheid, laat de Ier...
Lees verderNatuurlijk, kinderen veranderen voortdurend, weet ook Furrow. Eerst help je ze met dingen, daarna hebben ze ruimte nodig om het zelf te doen. Eerst vragen ze raad aan jou, dan gaan ze naar hun vrienden voor steun. ‘Het blijft dus een avontuur om afgestemd te blijven op hun niveau en behoeften. Je diepe intentie om je kind te verzorgen en te steunen blijft daarbij een constante waarop je kunt terugvallen. Plus een rotsvast vertrouwen in de kracht van relaties. Dat ze stand kunnen houden ondanks de teleurstelling en het gevoel van verlies die er ook bij horen als je van iemand houdt.’
Jim Furrow is hoogleraar gezinstherapie aan de Fuller Graduate School of Psychology in Pasadena, California. Hij schreef boeken over EFT-relatietherapie, doet onderzoek naar de toepassing van deze hechtingstherapie in ouder-puberrelaties, en onderzoekt manieren om probleemjongeren te helpen zich te ontwikkelen tot goed functionerende volwassenen.