Bijna dagelijks scrollden we door de foto’s van het nieuwe huis. Het was groter en daar waren we hard aan toe, want in ons oude huis kon er geen boek of nieuw paar schoenen meer bij. Bovendien: het nieuwe huis had een heuse schouw, en zelfs een tuin! Handenwrijvend begonnen we aan het Project Verhuizing. Maar een paar maanden later, in mijn nieuwe woonkamer, was het verwachte geluksgevoel ver te zoeken. Paniekerig stond ik tussen de dozen die waren opgestapeld tot aan het plafond. Ondertussen werd buiten net weer een nieuwe lading dozen afgeleverd. Ik voelde de moed in mijn schoenen zakken. Waar moest ik beginnen?
Onderzoek: dit willen we opofferen voor ons droomhuis
Veel verder weg wonen van familie en vrienden, een andere baan zoeken of zelfs een jaar korter leven...
Lees verderVerhuizen geeft stress
Ook als je verhuizing een positieve stap is waar je goedgemutst aan begint, is het ingrijpender en vermoeiender dan algemeen wordt gedacht, blijkt uit verschillende onderzoeken. De huizenjacht, het inpakken, klussen en uitpakken bezorgen je niet alleen stress, het kan je ook onzeker en angstig maken.
De Amerikaanse socioloog Brian Gillespie doet onderzoek naar de gevolgen van verhuizen, en naar de redenen van mensen om elders te gaan wonen. De stress begint al ruim voor het verhuizen zelf, zegt hij. ‘Al bij het zoeken naar een nieuw huis. Je moet op zoveel dingen letten: prijs, de plek, grootte, voorzieningen in de buurt, en of het dicht bij werk of familie is. Goed zoeken is belangrijk, want je wilt de juiste keuze maken.’