Oefening 7. Probleemoplossend vermogen
Probeer tijdens het laatste halfuur van de wandeling de volgende hersenkraker op te lossen:
Er is ergens een afgesloten vertrek met drie gloeilampen erin. Aan de buitenkant zitten drie lichtschakelaars. U mag maar één keer naar binnen om te kijken wat er is gebeurd. Hoe komt u erachter welke schakelaar bij welke gloeilamp hoort?
Kijk hier voor de oplossingen bij oefening 7: probleemoplossend vermogen
De theorie achter de brainwalk
Tot voor kort dachten neurowetenschappers dat hersencellen, in tegenstelling tot de andere cellen in het lichaam, zich niet konden delen. Had u na uw puberteit nog zo’n honderd miljard zenuwcellen, met het verstrijken van de jaren konden dat er alleen maar minder worden. Het zou niets dan dood en verderf zijn in uw hoofd.
Dat deprimerende dogma is gelukkig gesneuveld. Sinds een aantal jaar weten we dat er wel degelijk nieuwe hersencellen worden aangemaakt. Dat proces heet neurogenese. En, nog meer goed nieuws, u heeft er zelf invloed op. Lichamelijke inspanning blijkt neurogenese te stimuleren: hersenscans laten zien dat 55-plussers die zichzelf fit houden met wandelen, hard lopen, zwemmen of fietsen, een groter hersenvolume hebben dan leeftijdsgenoten die hun dagen onderuitgezakt op de bank doorbrengen.
Ook mentale inspanning is gezond voor de hersenen. Bekend was al dat kruiswoordpuzzelende bejaarden in de regel minder snel dement worden. Uit recent onderzoek blijkt dat de kans op de ziekte van Alzheimer kleiner is wanneer je je hersenen gedurende je hele leven veel stimuleert, of je nu een geestelijk veeleisende baan hebt of intellectueel actief blijft met hobby’s als lezen, puzzelen, hout bewerken of schilderen.