Tip 1: Schep hoge verwachtingen
Je denk misschien dat etentjes waar veel van wordt verwacht alleen maar kunnen tegenvallen. De meeste mensen zeggen daarom: ‘Het wordt niets bijzonders hoor. Gewoon iets simpels.’ Maar slimmer is het om rekening te houden met het effect van de self-fulfilling prophecy: onze verwachtingen kunnen de werkelijkheid sturen. Met andere woorden: als je al van tevoren zegt dat het een gewoon etentje wordt, dan gebeurt dat ook. Durf dus hoog in te zetten. Dan zijn mensen voorbereid op een bijzondere avond, kleden zich mooi en zijn al in de stemming. En dat heeft weer een positieve invloed. De self-fulfilling prophecy werkt, maar dat betekent niet dat je achterover kunt zitten omdat alles vanzelf gaat. Als je hebt gezegd dat je een reusachtig Bourgondisch diner maakt, scheep je tafelgenoten dan niet af met afhaalchinees.
Tip 2: Kies het juiste bestek
Dek de tafel met je zwaarste bestek. Mensen oordelen positiever over voedsel als ze dat eten met bestek dat enig gewicht heeft, bleek uit diverse studies. Charles Spence, hoogleraar experimentele psychologie aan de Universiteit van Oxford, testte in 2015 of dit ook opgaat in een restaurant-setting. Tijdens een conferentie verorberde de ene helft van de bezoekers een driegangendiner met zwaar restaurantbestek. De andere helft gebruikte licht bestek. De eerste groep vond de gerechten kunstzinniger opgediend én was bereid er meer voor te betalen.
Tip 3: Besteed aandacht aan de muziek
Opmerkelijk genoeg kan ook een passend achtergrondmuziekje de eetbeleving versterken. Denk aan accordeonmuziek bij een Frans gerecht of Italiaanse liedjes bij een lasagneschotel. Kies in ieder geval voor langzame muziek. Snelle ritmes doen sneller eten, blijkt uit verschillende studies in restaurants. Dat is handig in een hamburgertent waar de eigenaar graag een snelle doorloop ziet, maar niet als je met vrienden of familie weg uitgebreid wilt tafelen.
Tip 4: Bedenk een smakelijke naam
Denk na over de namen van je gerechten. ‘Salade met pasta’ klinkt gezonder dan ‘pastasalade’. Voeg er iets beschrijvends aan toe (‘Napolitaanse pasta met knapperige, biologische groente’) en je gasten watertanden hopelijk al voordat het eten op tafel staat. Let erop dat de naam geen verkeerde verwachtingen wekt. Proefpersonen in een Britse studie moesten weinig hebben van ‘zalmroomijs’, waarschijnlijk omdat ze ten onrechte iets zoets verwachtten bij de aanblik van de roze kleur en de naam ‘ijs’. Hetzelfde gerecht werd hoger gewaardeerd als onderzoekers het omschreven als ‘bevroren hartige mousse’.
Tip 5: Laat je creativiteit de vrije loop
Wil je dat je buitenetentje écht gedenkwaardig wordt, dan moet je het verrassend genoeg niet zozeer hebben van je bbq-kunsten of bakvaardigheden. Een aantal weken na hun bezoek aan zijn restaurant vroeg een chef-kok de gasten om een evaluatie. Wat bleek: niet de smaken hadden de meeste indruk gemaakt, maar opvallende details rondom het etentje, zoals een serveerster die aan tafel aroma over hun gerecht sprenkelde.
Bedenk dus wat kleine, originele extraatjes. Doe iets creatiefs met tafeldekken of serveren, kom tussen de gangen door onverwacht met een verkoelende amuse of schrijf het menu op een mooi versierde menukaart.
Maak het extra gezellig buiten met producten uit de Happinez shop
Het is volop zomer, tijd voor heerlijke etentjes met vrienden tijdens lange avonden buiten. Krijg jij dan ook altijd zin om je balkon, terras of tuin extra feestelijk aan te kleden?
Goed nieuws: in de Happinez shop is het ook zomer. Er zijn kleurrijke waxinelichthouders, schitterende schalen en prachtige linnen tafelkleden in het assortiment opgenomen. Alles om je buitenverblijf – hoe groot of klein het ook is – om te toveren tot een zomers paradijs.
Win producten uit de Happinez shop!
Doe mee aan de grote zomer winactie en maak kans op 1 van de 100 speciaal geselecteerde producten uit de Happinez shop, van een houten wandrek, mooi wanddoek, rustgevend zoutlampje tot je eigen sterrenbeeld ketting.
Ga vóór 1 september naar happinez.nl/win