Dat veel suiker eten ongezond is voor je lijf staat inmiddels wel vast. Zo verhoogt het de kans op diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten. Maar wat het doet met je mentale welzijn is een stuk minder eenduidig. Zo wordt weleens geroepen dat je verslaafd kunt raken aan suiker, maar wetenschappelijk gezien ligt dat iets genuanceerder. Ja, door het eten van suiker wordt dopamine – het gelukshormoon – aangemaakt, maar het tast niet het beloningssysteem in de hersenen aan, zoals drugs dat doen. Wel staat vast dat de aanmaak van dopamine ons stimuleert om nóg een stukje chocolade te nemen. Ook ligt gewoonte op de loer: over dat koekje bij de koffie denken we op gegeven moment niet eens meer na.
Bovendien toonde recent onderzoek van gezondheidswetenschappers van University College London aan, dat wie veel zoetigheid eet vaker een depressie of andere psychische problemen ontwikkelt, dan wie die dat niet doet. Hoe dat precies komt, is nog niet duidelijk. Het is volgens de onderzoekers in ieder geval niet zo dat mensen pas meer zoetigheid gaan eten als ze depressief zijn.
Een suikerstop is dus zeker een goed idee, al is het maar om je systeem eens goed te resetten. Hoe pak je dat aan? Het Diabetes Fonds heeft de Nationale Suiker Challenge in het leven geroepen om je daarbij te helpen – zie ook het kader.
Het Moodfood-dieet
Naast zoetigheid vaker laten staan, zijn er uiteraard nog veel meer aanpassingen in je eetpatroon mogelijk. Maar van welk dieet word je nou niet alleen fysiek, maar ook mentaal gezonder? Dat was de hoofdvraag van de zogeheten Moodfood-studie van een paar jaar geleden. Gedurende dit Europese onderzoek dat vijf jaar duurde, werden 1025 mensen uit Nederland, Engeland, Spanje en Duitsland een jaar lang door psychologen begeleid bij het ontwikkelen van een gezonder eetpatroon. De proefpersonen waren tussen de 18 en 75 jaar oud met een BMI tussen de 25 en 40 – dus van een tikje te zwaar tot echt overgewicht.
De deelnemers die een zogenaamd ‘mediterraan dieet’ aanhielden, voelden zich binnen een jaar energieker en minder depressief. Ook kregen ze meer zelfvertrouwen doordat het ze was gelukt om slechte patronen te doorbreken. Dat is een groot voordeel, want zo’n oppepper voor je zelfbeeld maakt het ook weer makkelijker om andere ongezonde gewoonten aan te pakken.
Het Moodfood-dieet vormt een prima basiseetpatroon. Het komt neer op dagelijks minstens 200 gram verse groente, vooral volkoren producten, olijfolie, minstens een keer per week vis en lekker veel fruit. Eigenlijk het eten dat je krijgt voorgeschoteld in van die authentieke restaurantjes rond de Middellandse Zee. Dat klinkt lang niet slecht, toch?
In 7 dagen ‘afkicken’ van suiker
Iedere dag krijgen we zo’n 30 procent te veel suiker binnen. En suiker is lekker, maar ook behoorlijk ongezond. Te veel suiker kan overgewicht veroorzaken en verhoogt daarmee de kans op diabetes type 2. Op dit moment is maar liefst de helft van de volwassen Nederlanders te zwaar en hebben zo’n 1,2 miljoen mensen diabetes.
Hoog tijd dus om daar iets aan te doen. Met de Nationale Suiker Challenge daagt het Diabetes Fonds je uit om je suikerinname te beperken. Als je meedoet, krijg je informatie over suiker en lekkere recepten om er ook echt mee aan de slag te gaan. Op die manier kan een week lang gezond leven je laten ‘afkicken’ van suiker, want je zult merken dat je behoefte aan zoet steeds minder wordt.
De Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds is van 7 tot en met 13 juni. Schrijf je in en doe gratis mee. En deel je ervaringen via #suikerchallenge. Je ontvangt meteen het digitale Suiker Challenge Magazine met allerlei tips om suiker links te laten liggen.