5 manieren om de sleur te doorbreken

1. Verander de regels

Ren ’s ochtends niet de deur uit, maar drink eerst rustig koffie. Loop naar je werk in plaats van te fietsen, maak een grapje tegen de bakker of neem ’s avonds de tijd om met iemand samen te koken. Kleine veranderingen in je vaste routine kunnen al nieuw licht op je leven werpen.

Mindfulness training
Training

Mindfulness training

  • Leer omgaan met stress
  • Krijg meer aandacht voor het nu
  • Met Gids voor een Langzaam Leven cadeau
Bekijk de training
Nu maar
99,-

2. Doe een gedachte-experiment

Een effectieve, maar radicale manier om de boel even op te schudden, is het gedachte-experiment van Yale-psycholoog Laurie Santos. Sluit je ogen en stel je in kleurige, gedetailleerde beelden je leven voor, maar dan zonder je huis, zonder je werk, zonder je relatie. Volgens de ‘geluksprofessor’ kijk je daarna met een nieuwe blik naar wat je hebt.

3. Kies voor ervaringen

Koop minder spullen, besteed je geld aan ervaringen. Aanvankelijk zijn we even blij met een koelkast als met een concert, maar terwijl we vrij snel gewend raken aan een koel-vriescombinatie met dubbele deuren, blijft het geluksgevoel dat wordt opgewekt door de herinnering aan een optreden van Prince vlak voor zijn overlijden levenslang bestaan.

4. Verdubbel het wow-effect

Toch kunnen ook ervaringen wennen – en dan is het goed om ze even te onderbreken. Een goeie tafel in het restaurant is heerlijk, maar na een uur wordt het genot waarschijnlijk minder. Tenzij je de ervaring onderbreekt door even naar het volle, lawaaiige deel van het restaurant te lopen.

Daarna zal je de luxe van je eigen tafel weer extra waarderen. Hetzelfde geldt voor vakanties. Als je weet dat je geluksgevoel na 43 uur alweer daalt door gewenning, kun je beter twee minivakanties dan één lange vakantie nemen. Zo heb je twee keer het wow-effect van de eerste dagen.

Voor onprettige activiteiten geldt overigens het tegenovergestelde: daarbij kun je beter wél in één keer door de zure appel heen bijten.

5. Wakker het vuur aan

In een relatie kan de intimiteit toenemen, terwijl seksuele vonk minder wordt, ziet relatietherapeut Esther Perel dagelijks in haar praktijk. De erotiek wordt sleets door herhaling en als we onze partner als vanzelfsprekend en voorspelbaar beschouwen, kan de passie zelfs helemaal verdwijnen.

Volgens Perel gedijt erotiek bij het mysterieuze, het nieuwe en onverwachte, omdat verlangen een zekere ongrijpbaarheid vraagt – het is niet zozeer gericht op wat al is vervuld, maar eerder opgewonden over wat nog vervuld kan worden.

Routine en herhaling zijn dodelijk voor het verlangen. Om gewenning te voorkomen, is het dus zaak de constante factor minder constant maken, waardoor onze aandacht er weer naar zal terugkeren.

Onderzoek toont aan dat mensen die meer tijd zonder hun partner doorbrengen, weer meer seksuele belangstelling voor elkaar kregen. Stellen hebben momenten samen nodig, maar soms wat afstand nemen is ook een goed idee.