Natuurlijk ben je dat! Hoe vaak heb je niet verzucht dat de week te weinig dagen telt om alles te doen wat je zou willen of moeten. Zo’n extra dag is precies wat je nodig hebt. ‘Mooi,’ zegt de fee tevreden, ‘dat is dan afgesproken. Denk erom: het is aan jou wat je doet met je dag.’ En weg is ze.
Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
- Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling
- Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
- Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
69,-
De grote vraag is natuurlijk hoe je die extra tijd gaat gebruiken. Opties genoeg. Er zijn de klussen waar je nooit aan toekomt. Lijstjes die je zou kunnen wegwerken, werk waarmee je achterloopt; daar vul je zo een dag mee. Dan zijn er de mensen aan wie je meer liefde en aandacht zou willen besteden. En de dingen die je graag doet maar waar je te weinig tijd voor maakt – dat boek lezen, of een stuk fietsen langs de dijk, of weer eens naar een middagfilm. Ach, één dag is veel te weinig.
Maar stel nu eens dat je helemaal niets bijzonders zou doen met je cadeaudag? Waarschijnlijk was dat niet eens in je opgekomen. Want dit is de paradox: hoe drukker we het hebben, hoe lastiger het wordt om terug te schakelen – terwijl we dat misschien wel het hardste nodig hebben. Niet eens een yogales of saunadag of middagfilm. Gewoon een beetje lummelen. Niksen, in goed Nederlands (op het Amerikaanse blog Lifehacker al getipt als kansrijke opvolger van hygge en lagom, want een stuk minder gedoe).
Psycholoog en bestsellerauteur Tony Crabbe breekt er een lans voor in dit nummer. We vroegen hem om uit te zoeken waar al die gejaagde productiviteitsdrang eigenlijk vandaan komt; waar we voor wegrennen, met onze dorst naar prikkels, en hoe we onszelf op een slimme manier in de flipstand kunnen krijgen.
Want het leven zou zoveel rijker kunnen zijn als we minder doen en meer denken, voelen en delen. Dat is meteen een hart onder de riem voor al diegenen die niet (meer) kunnen of willen meehollen in de race. Er moeten tenslotte ook mensen zijn om te ruiken hoe het eerste fluitekruid bloeit.
Nietsdoen is nog niet zo makkelijk. Maar we kunnen er wel mee oefenen – elke dag. En het fijne vooruitzicht rond deze tijd van het jaar: bij mooi weer lukt het beter.