Dit is waarom de natuur ons kalm maakt

 
Dit artikel wordt je aangeboden door Pukka Herbs Dit artikel wordt je aangeboden door Pukka Herbs
 

Voel je je onrustig? Ga de natuur in, dat is met stip de beste plek om te ontstressen. Daarom organiseerden we in het voorjaar samen met Pukka Herbs een kalmtewandeling in natuurgebied de Hilversumse Hei.

Onder begeleiding van twee wandelcoaches trokken we samen met een groep lezers de natuur in om op te laden. Want, zo is inmiddels ruimschoots bewezen, bewegen in de buitenlucht verlaagt het niveau van het stresshormoon cortisol en verhoogt juist het niveau van serotonine en endorfine, hormonen die je goed doen voelen.

Zintuigen op scherp

Onze zintuigen brachten ons terug naar het hier en nu. We gingen ruiken, voelen, horen en proeven. Deze zintuigelijke ervaringen brengen je meer in contact met de natuur, waardoor je ook minder stress ervaart.

Een goed voorbeeld is het aanraken van natuurlijke oppervlakten.  Omdat dit van oudsher veilig en vertrouwd voor ons voelt, helpt het gestreste hersenen weer in een rustige flow te komen.

Na afloop van de wandeling verzorgde Emanuelle Vos, kruidengeneeskundige en herbal ambassador van Pukka Herbs, een theeceremonie. We proefden de rijkdom van de natuur en ontdekten de kalmerende kracht van diverse kruiden, waaronder lavendel, haver en kamille.

Je kunt ze toepassen in een thee, gebruiken in een bad, verwerken in lichaamsolie of branden als essentiële olie. Neem wel altijd eerst contact op met een therapeut of arts voordat je zelf experimenteert met kruiden.

Rustgevend effect

Niet alleen echte planten en bomen hebben een stress verminderde uitwerking: zelfs afbeeldingen van de natuur beïnvloeden ons brein positief. Hoe komt het dat de natuur zoveel rust geeft? Dit zegt de wetenschap:

1. Zachte aandacht

Veel van wat we doen, vraagt onze volle aandacht. We kunnen bijvoorbeeld niet naar een vergadering luisteren of een mailtje tikken en tegelijkertijd onze gedachten laten gaan.

In de natuur gebeurt juist het tegenovergestelde, blijkt uit de attention restoration theory van het Amerikaanse psychologenechtpaar Rachel en Stephen Kaplan. Deze theorie stelt dat de natuur vanzelf aandacht trekt, zonder dat het moeite kost.

De Kaplans noemen dat ook wel zachte fascinatie. Je blik wordt automatisch getrokken naar een blaadje dat naar beneden dwarrelt of een vogel die voorbijvliegt. Omdat er dan geen beroep wordt gedaan op je gerichte aandachtcapaciteit, ontstaat rust en ruimte in het hoofd.

2. Herhalende patronen

De fascinatie van de natuur wordt vaak in verband gebracht met fractale vormen: herhalende patronen die samen een groter geheel vormen met hetzelfde patroon. Denk aan de vertakkingen van bomen, of bloemkoolroosjes die een bloemkool op zich zijn.

Volgens omgevingspsycholoog Agnes van den Berg is deze vormentaal van de natuur gemakkelijk te verwerken in de hersenen. Ze doen geen beroep op onze aandacht en vragen geen grote inspanning van de ogen. Dat geeft een ontspannen gevoel.

 3. Oervoorkeuren

Dan is er nog een evolutionair-psychologische verklaring, volgens omgevingspsycholoog Sjerp de Vries. ‘Omdat we als soort zijn ontstaan in een natuurlijke omgeving, kan ons brein heel snel vaststellen of zo’n omgeving wel of niet veilig en “gastvrij” is. In de stad kost dat meer moeite en dus meer energie.’

Onze voorkeur – en zelfs die van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek – zou daarbij uitgaan naar een savanne-achtige omgeving, waarin de menselijke evolutie mogelijk is begonnen.

Zo’n landschap voorziet in twee belangrijke basisbehoeften om te kunnen overleven: uitzicht (om te verkennen) en bescherming (om te schuilen). Daar voelen we ons prettig bij.

Bronnen: R. Kaplan & S. Kaplan, The experience of nature. A psychological perspective, Cambridge University Press, 1989 / A. van den Berg e.a., Why viewing nature is more fascinating and restorative than viewing buildings. A closer look at perceived complexity, Urban Forestry & Urban Greening, 2016 / agnesvandenberg.nl/savanne.pdf

72 Hour Calm Experiment

Van 15 t/m 18 september organiseerde Pukka Herbs een 72 Hours Calm Experiment onder begeleiding van klinisch psycholoog Elke van Hoof. Met dit experiment is het stressniveau gemeten bij twee groepen deelnemers: één thuis en één op een retraite op Landgoed Energy Up in Zeewolde.

De deelnemers werden thuis gemonitord tijdens een relatief normaal weekend, terwijl de deelnemers aan de retraite verschillende ontspannende activiteiten ondernamen, waaronder coaching, meditatie, yoga en natuurwandelingen. Heeft dit effect gehad op hun stresslevel? Houd de website van Pukka Herbs in de gaten voor de bevindingen.

100% biologische kruidenthee

Het biologische theemerk Pukka Herbs heeft heel veel fijne kruidentheeën die je kunnen helpen ontspannen, zoals: Three Chamomile, Relax, Herbal Collection, Chamomile, Vanilla & Manuka Honey en Day to Night Collection.

Alle blends zijn gemaakt met 100% biologische en Fair for Life gecertificeerde kruiden van de hoogste kwaliteit, geoogst op boerderijen over de hele wereld. Bekijk de hele collectie van Pukka.

Lees ook deze artikelen

Hulp of hype: Helpt een glucosemeter tegen sugar swings?
Artikel

Hulp of hype: Helpt een glucosemeter tegen sugar swings?

Elke maand houden we een zelfhulphype tegen het licht en gaan we op zoek naar het wetenschappelijk bewijs. Dit keer: journalist An...
Kinderverdriet: zo kun je het beste troosten
Branded content

Kinderverdriet: zo kun je het beste troosten

Groter worden gaat met vallen en opstaan. Dus ja, daar hoort ook af en toe een geschaafde knie én een traan bij. Een ‘kusje ero...
6 Leefadviezen voor hooggevoelige mensen
Artikel

6 Leefadviezen voor hooggevoelige mensen

Hoogsensitiviteit is een package deal: je bent sneller moe en overprikkeld, maar ook empathischer en intuïtiever. Zo ga je daar g...
6 Leefadviezen voor hooggevoelige mensen
Artikel

6 Leefadviezen voor hooggevoelige mensen

Hoogsensitiviteit is een package deal: je bent sneller moe en overprikkeld, maar ook empathischer en intuïtiever. Zo ga je daar g...
Minder afgeleid en beter onthouden: dit zijn de verrassende effecten van werken op papier
Artikel

Minder afgeleid en beter onthouden: dit zijn de verrassende effecten van werken op papier

Steeds meer mensen herontdekken de waarde van papier. En terecht, want het heeft allerlei fijne voordelen.
Intimiteit – hoe dan?
Advies

Intimiteit – hoe dan?

Mijn partner en ik hebben het al 35 jaar goed. Een terugkerend punt van discussie is echter de seks. Kort gezegd: ik heb eigenlijk...
Eenvoudige tips tegen de sluimerende winterdip
Artikel

Eenvoudige tips tegen de sluimerende winterdip

Het is nog donker als je 's ochtends naar je werk fietst en je hebt steeds minder zin om activiteiten buitenshuis te ondernemen va...
Onze relatie is uit evenwicht
Advies

Onze relatie is uit evenwicht

We waren altijd een dynamisch stel en reisden allebei voor ons werk. Nu kan mijn vrouw sinds anderhalf jaar niet meer werken door ...
Column Irene Smit: Papier hier
Artikel

Column Irene Smit: Papier hier

Kun je ook te veel praten over hoe het met je gaat? Over je zorgen? Over je angsten? Over je somberheid? Sommige wetenschappers vi...
Er wordt niet naar me geluisterd
Advies

Er wordt niet naar me geluisterd

Ik ben verpleegkundige in een ziekenhuis en op onze afdeling gebeuren vaak dingen waar ik het niet mee eens ben. Maar mijn mening ...
223757