Wat is hoogsensitiviteit?
Eén op de vijf mensen is geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Licht, geluid, maar ook emoties van anderen komen veel harder binnen. De door niet-hooggevoelige mensen gedomineerde samenleving bestempelt hen al snel als ‘verlegen’, ‘introvert’, en ‘overgevoelig’.
Cabaretière Karin Bloemen zegt dat ze vooral gevoelig is voor licht en geluid: ‘Alles komt binnen en put me snel uit.’ Schrijver Arthur Japin vertelt dat hij van feestjes een dag moet bijkomen en blogger Cynthia Schultz legt uit dat ze stopte als Miss Lipgloss omdat ze het ‘nep-Instagram-wereldje’ zat was. ‘Als het iets minder gaat, wil ik daar ook over kunnen bloggen.’
Kwetsbaarheid én kracht
Omdat het brein van hoogsensitieve mensen extra gevoelig is voor prikkels, zijn ze eerder moe, gevoeliger voor stress en raken ze gemakkelijk overprikkeld. Maar deze gevoeligheid heeft ook veel voordelen. Zo zijn hoogsensitieve personen opmerkzamer en kunnen ze zich bewezen beter inleven in anderen.
Actrice Marian Mudder doet er in haar acteerwerk haar voordeel mee. llusionist Victor Mids zegt zelfs dat hij zonder deze eigenschap zijn werk niet zou kunnen doen. Actrice Liesbeth Kamerling noemt een ander voordeel: ‘Mijn hoogsensitiviteit zorgt ervoor dat ik intens kan genieten.’
#hooggevoelig
• De hele maand besteedt Psychologie Magazine extra aandacht aan het populaire thema hooggevoeligheid
• Psychologie Magazine 12/2017 met deze bijzondere interviewserie ligt op 19 oktober in de winkel.
• Op 19 oktober wordt ook de online training ‘Hoogsensitiviteit als kracht’ gelanceerd.
• Meepraten over hooggevoeligheid kan via Twitter of Facebook met gebruik van de hashtag #hooggevoelig
Ben je ook hooggevoelig?
Nieuwsgierig of je ook hooggevoelig bent? Doe de test! Wil je nog meer lezen over hoogsensitiviteit? Lees de 9 vragen en antwoorden over hoogsensitiviteit.