Flink nadenken vreet energie. Dat ontdekte biologisch psychologe Annika Smit van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij onderzocht de effecten van mentale en fysieke inspanning op het energieniveau in het brein. Hoe complexer het denkwerk, des te sneller raak je vermoeid. Al na een paar minuten word je trager en maak je meer fouten.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

‘Pauzeren is belangrijk om langdurig mentaal inspannend werk te kunnen volhouden, maar tien minuten is niet genoeg,’ aldus Smit. Nieuwe energie krijg je vooral van slapen en eten. Sporten levert geen nieuwe denkenergie op, hoewel eenvoudige, niet-tactische sport wel kan voorkomen dat je je mentaal inspant. ‘Maar in de frontale cortex, die essentieel is voor het oplossen van complexe problemen, is na lichamelijke inspanning niet méér hersenactiviteit.’

Wilt u fris blijven? Wissel dan verschillende denktaken af, zodat u steeds een beroep doet op een ander hersengebiedje. Onderbreek het schrijven van een verslag voor een paar telefoontjes, een vergadering of het opschonen van uw mailbox. Ook is het verstandig om het zwaarste denkwerk aan het eind van de ochtend of begin van de middag te doen: dan is het natuurlijke energieniveau in de hersenen het hoogst.

Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, december 2004