Vreemd genoeg komen in moderne wetenschappelijke artikelen over dromen nauwelijks dromen voor. Ze worden geteld, gecategoriseerd en gecorreleerd met persoonlijkheid, leeftijd, geslacht, slaapfase, hersenactiviteit en nog een paar dozijn andere factoren – maar de dromen zelf zijn er gaandeweg uit verdwenen.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Voor verzamelingen van dromen, zoals droomjournaals, geldt weer het omgekeerde bezwaar. Ditmaal zijn de dromen zelf voorhanden, maar ontbreekt het aan analyse en verband. Om dromen en hun onderzoek nog samen aan te treffen moet je soms ver terug.

De Britse schrijfster Mary Arnold-Forster (1861-1951) had als vrouw geen toegang tot een wetenschappelijke opleiding. Maar ze hield nauwgezet een droomjournaal bij en gebruikte dat als bron voor haar in 1921 verschenen boek Studies in dreams. Het bevat een van de mooiste teksten over vliegdromen uit de droomliteratuur.

Op een novembernacht in 1914 droomde ze dat ze werd verwacht bij het ministerie van Oorlog. Ze had haar diensten aangeboden voor het overbrengen van berichten naar het Britse hoofdkwartier in België en wel op een manier die onderschepping door de Duitse troepen uitsloot: ze zou gaan vliegen – zonder wat voor mechanische hulpmiddelen dan ook.

Met een ambtenaar nam ze de details van de vlucht door. Ze

Log in om verder te lezen.