Hoe weet je of iemand bij je past?
‘Als we een partner zoeken, kijken we vaak alleen naar wie we aantrekkelijk vinden. Maar om op lange termijn samen gelukkig te worden, is meer nodig.
Ben je (een beetje) bang voor de liefde?
Is er bijvoorbeeld wederzijdse acceptatie, respect, steun en vertrouwen? Kun je goed met elkaar praten en met elkaar lachen? Deze aspecten worden ook wel relatiewaarden genoemd.
Formuleer dus eens welke relatiewaarden essentieel zijn voor jou. En als je een paar keer verliefd bent geworden op iemand die achteraf totaal niet bij je past, dan is het goed om eens te kijken welke relatiewaarden daar ontbraken.
Misschien was die ander enorm aantrekkelijk en voelde je je helemaal verliefd, maar was er bijvoorbeeld geen emotionele steun of vertrouwen.
Zijn de relatiewaarden wél aanwezig in het contact tussen jou en de ander, en vind je de ander ook nog aantrekkelijk? Dan past diegene waarschijnlijk goed bij je.’
Hoe kun je openstaan voor anderen, zonder wanhopig over te komen?
‘Vaak denken singles dat ze niet mogen zeggen dat ze een relatie willen, omdat dat wanhopig over zou komen. Maar waarom mag je niet zeggen dat je naar een relatie verlangt?
Het is een heel natuurlijk gegeven dat mensen behoefte hebben aan zowel autonomie als verbinding. En dat laatste is nu eenmaal gemakkelijk te vinden in een liefdesrelatie.
Als je iemand tegenkomt die je leuk lijkt, kun je prima aangeven dat je uiteindelijk een relatie wilt. Maar dat betekent niet dat je jezelf op een presenteerblaadje aanbiedt: je wil wel rustig uitzoeken wie er écht bij je past!’
Training Houd me vast (voor jou en je partner)
- Leer elkaar écht zien en begrijpen
- Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
- Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
- Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
195,-
Hoe blijf je happy als single?
‘Als je ook naar een relatie verlangt is het soms moeilijk je gelukkig te voelen als single. Kijk eens welke dingen je mist in je leven. Is dat ook te vinden in de situatie zoals hij nu is?
Mis je het bijvoorbeeld om je dag te kunnen delen? Vertel eens aan vrienden dat je daar behoefte aan hebt. Zeker single vrienden zullen daar graag tijd voor maken. En wil je erop uit in de weekenden: er zijn genoeg leuke single-activiteiten. Of zoek een club of vereniging waar je bij kunt aansluiten.
Bedenk wat je belangrijk vindt en wees creatief. Je gaat je een stuk gelukkiger voelen als je zelf het heft in handen neemt. En mocht je toe zijn aan die relatie: als jij lekker in je vel zit, straal je dat uit en ben je ook aantrekkelijker voor anderen.’
Hoe word je minder kritisch tijdens het daten?
‘Zeker als we online daten, hebben we vaak al hoge verwachtingen voordat we elkaar in levenden lijve ontmoeten. We hebben al een heel plaatje in ons hoofd gemaakt.
Het valt dan ontzettend tegen als de ander er toch niet zo leuk uit ziet als op de foto, of wat minder charmant is dan we ons voorgesteld hadden.
Dus probeer niet te veel een “malletje” in je hoofd te hebben waar die ander in moet passen. Ga ervan uit dat je tijdens de eerste date allebei zenuwachtig bent en jullie je misschien niet van je beste kant laten zien.
Over de echt belangrijke zaken in een relatie, zoals acceptatie, steun en vertrouwen, kun je nog weinig zeggen tijdens die eerste dates. Daarvoor moet je echt meer tijd met elkaar doorbrengen. De belangrijkste vraag na een date is daarom in het begin: is het leuk genoeg voor een volgende date?’
Training Van single naar samen
- Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
- Ontdek welk relatietype je bent
- Kom erachter wat voor partner bij je past
79,-
Wat is de beste plek om de liefde te vinden?
‘Tegenwoordig vinden veel mensen elkaar via een online datingplatform. Het is gemakkelijk omdat je (vrijwel) zeker weet dat de ander ook single is en in principe openstaat voor contact.
Er zitten echter ook nadelen aan. Vaak zijn je verwachtingen te hoog omdat je denkt in korte tijd te moeten beoordelen of de ander “de ware” is.
Als je elkaar in het dagelijks leven ontmoet, bijvoorbeeld bij een sportvereniging of via een gemeenschappelijke vriend(in), kun je elkaar op een meer ontspannen manier leren kennen. Ook vakanties doen het goed: je bent vaak al lekker relaxed en ziet wel waar het schip strandt.
Het nadeel daarvan is dat je op een gegeven moment kenbaar moet maken dat je de ander leuk vindt: je moet dus bereid zijn risico te nemen. Al met al is er geen beste plek om de liefde te vinden: kijk wat er bij jou past.’
Psychologie Magazine ontwikkelde de online training Van single naar samen met psycholoog en singlecoach Meinou Lambeck