Wilt u uw kind zelfvertrouwen meegeven, complimenteer het dan met wat het doet, niet met hoe het is. Vooral onzekere kinderen schamen zich na een mislukking meer wanneer ze eerder hebben gehoord hoe fantastisch ze wel niet zijn. Dat stelt een internationaal team van psychologen, onder wie Eddie Brummelman van de Universiteit Utrecht, uit onderzoek onder driehonderd kinderen van 8 tot 13.
Training Positief opvoeden voor puberouders
- Positief contact maken met je kind
- Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
- Afspraken maken en grenzen stellen
79,-
Eerst lieten de onderzoekers hun proefpersoontjes een opdracht doen die draaide om telkens snel reageren, zogenaamd tegen een andere kandidaat en onder het virtuele oog van een webmaster. Na de eerste oefenronde kregen sommige kinderen geen feedback, anderen hoorden ofwel ‘Wow, je bent te gek’ ofwel ‘Wow, je hebt het supergoed gedaan’. Daarop volgde een tweede ronde die ze zogenaamd wonnen of verloren.
Wat bleek? Bij kinderen die geen feedback hadden gehad of die waren gecomplimenteerd met hun prestatie, had een nederlaag weinig effect op hun schaamtegevoel. Degenen die echter als persoon waren bejubeld, schaamden zich na een nederlaag wél sterk – vooral als het hun al schortte aan zelfvertrouwen. Verontrustend: juist bij onzekere kinderen zijn ouders, zo toonde een eerdere proef, extra geneigd om het kind zélf de hemel in te prijzen in plaats van zijn gedrag.
On feeding those hungry for praise, Journal of Experimental Psychology: General, nog te verschijnen