Dat onderzochten wetenschappers van de universiteit van Queensland in een meta-analyse van 218 studies. Ook in deze meta-analyse bleken alle vormen van lichaamsbeweging te werken, maar een paar sporten sprongen eruit.

Training Depressie beter begrijpen
Training

Training Depressie beter begrijpen

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Dansen laat de meeste verlichting zien bij depressieve klachten. Ook hardlopen, yoga en krachttraining scoren goed. In het algemeen gold: hoe intensiever de sport, hoe groter de voordelen. Wel zagen de onderzoekers verschillen tussen mannen en vrouwen: zo werkte krachttraining beter voor vrouwen en yoga of qigong voor mannen.

Belangrijke toevoeging: ga niet voor efficiëntie, maar vooral voor plezier. Want wie een sport leuk vindt, zal het eerder volhouden, aldus de onderzoekers. Juist voor mensen met een depressie is dat belangrijk, omdat zij vaak de motivatie missen om lichamelijk actief te blijven.

In een andere recente studie onderzochten wetenschappers hoe dat valt te doorbreken. De crux is in dat geval de lat niet te hoog te leggen, maar wel in beweging te blijven, schrijven de onderzoekers.

Training Gezond en energiek in 10 stappen
Training

Training Gezond en energiek in 10 stappen

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Mits het dagelijks gebeurt, verminderen ook lage en middelmatige beweging het risico op depressie. En dat is hoopvol nieuws. Je kunt zelfs opknappen van een dagelijkse wandeling of een dansje door de woonkamer. Lang leve de lage lat.

Neuroscience & biobehavioral reviews, 2024 / The MBJ, 2024