In de jaren daarvoor was langzaam duidelijk geworden hoe vermoeiend mijn meisje sociale contacten vond, hoeveel ze piekerde en hoe dat haar uit haar slaap hield. Hoe ze zomaar overvallen kon worden door redeloze angsten die als een lawine over haar heen vielen en waaruit ze zichzelf maar moeilijk kon bevrijden.

Training Autisme: wat je moet weten
Training

Training Autisme: wat je moet weten

  • Leer je partner of kind met autisme beter begrijpen
  • Leer hoe je rekening houdt met je eigen behoeften
  • Met praktische adviezen voor het dagelijks leven van autisme-expert Els Blijd-Hoogewys
Bekijk de training
Nu maar
49,-

Nu had ze eindelijk een verklaring, een uitleg.

Het was een opluchting voor haar. Samen met een psycholoog ging ze vervolgens op zoek naar handvatten. Om te zorgen dat die angsten haar minder vaak overspoelen. Maar ook: hoe ze haar dag zo kan indelen dat ze niet overprikkeld raakt en wat ze kan doen als het toch gebeurt.

Het is niet makkelijk, het gaat niet vanzelf. En ze heeft nog lang niet alle antwoorden. Veel vallen en steeds weer opkrabbelen. Niet gefrustreerd raken na een slechte nacht, maar een wandeling maken in de natuur.

Nee leren zeggen, FOMO weerstaan. Ik denk dat mijn dochter inmiddels meer en uitgebreider heeft nagedacht over wie ze is, wat ze kan en waar haar grenzen liggen dan de meeste mensen van haar leeftijd.

Mijn opmerking liet ze bezinken. Niet veel later stond het op haar Instagramprofiel: autistisch. Ze schreef een post waarin ze haar complete netwerk op de hoogte bracht van haar diagnose en wat die voor haar betekent. Ze meldde het zelfs in de sollicitatiebrief voor een bijbaantje.

Ik schrok ervan.
‘Zou je dat wel doen?,’ vroeg ik voorzichtig.
‘Ja,’ zei ze. ‘Ik vind het belangrijk dat mensen dit van me weten.’

Ze wil zich niet hoeven schamen of iets moeten verbergen, maar kunnen vertellen wat haar talenten zijn én wat ze nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Met woorden die haar passen.

Mijn goedbedoelde advies was natuurlijk een poging haar te beschermen tegen onbegrip, tegen afwijzing. En ik voelde tegelijk hoe dat wrong. Ik gun haar namelijk zo dat ze zich vrij blijft voelen om eerlijk over zichzelf te zijn.

Maar dan óók een wereld die net zo open bereid is om naar haar te luisteren. En dit ziet: een ongelofelijk leuke jonge vrouw. Slim, betrouwbaar, precies, gestructureerd.

Met een enorme dosis zelfkennis.