In Rotterdam loopt momenteel een grootschalig onderzoek naar het effect van co-rumineren: het met je vrienden uitputtend bespreken van zorgen, problemen en negatieve emoties. Vooral meiden en vrouwen zouden dat veel doen.

Bevrijd jezelf van oude pijn
Training

Bevrijd jezelf van oude pijn

  • Ontdek hoe oude ervaringen nu nog meespelen in je keuzes en gedrag
  • Verwerk je mentale pijn met bewezen effectieve technieken
  • Ervaar meer innerlijke rust, zelfvertrouwen en vrijheid
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Ik herken het wel. Liefdesverdriet, angst over waar het met de wereld naartoe gaat, mijn donkerste gedachten: in mijn puberjaren deelde ik ze volop. Het eindigde meestal in een poel van ellende, boosheid op politici (en jongens) en een us against the world-gevoel, waar we ons gezamenlijk in wentelden. Wat een verbondenheid leverde dat op. Heerlijk.

En inderdaad, die emotionele verbondenheid is een van de voordelen van co-rumineren, blijkt uit onderzoek. Maar het negatieve effect, merkte ik, is dat je elkaar soms alleen nog maar verder de put in praat; aan het eind van zo’n avond leek de wereld een groot zwart gat vol onbetrouwbare eikels.

‘Co-rumineren kan een voedingsbodem leggen voor depressieve symptomen, angstklachten en andere psychische stoornissen,’ zegt Patricia Vuijk, lector Meisjes en mentaal welbevinden aan de Hogeschool Rotterdam onlangs in de Volkskrant.

Het blijkt een nog relatief onontgonnen onderzoeksterrein. Ik ben benieuwd naar de bevindingen van Vuijk, en hoop dat er snel meer studies zullen volgen. Wanneer is het delen van je negatieve gevoelens positief en verlichtend? En hoe voorkom je dat het ongezond wordt?

Wat ik in de loop der jaren heb ontdekt, is dat iets met mijn handen doen altíjd verlichting geeft. Een dagboek bijhouden, een collage maken, de 3 good things exercise uit de positieve psychologie opschrijven: het blijkt een prima vervanging voor gesprekken.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
195,-

Dat is ook heel logisch. Werken op papier doet van alles met je. Het helpt focussen, waardoor je eerder in een flow komt, het geeft het geheugen een boost en stimuleert de zintuigen. Zo gaat die lekkere papiergeur via je neus rechtstreeks naar de hippocampus en amygdala, waar het breingebieden activeert die verantwoordelijk zijn voor emotieverwerking.

Papier in plaats van praten dus? Dat is natuurlijk wat al te zwart-wit gesteld. Maar wat mij betreft, is het tijd voor een herwaardering van dit lekker ‘ouderwetse’ medium.

Lees ook: De positieve invloed van papier op ons brein