Je brein blijft jonger als je veel groenten en bessen eet en weinig dierlijke en ‘slechte’ vetten. Dat blijkt uit onderzoek waarin duizend 80-plussers vijf jaar werden gevolgd.
Training Mindful eten
- Leer ontspannen omgaan met eten
- Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
- Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
79,-
Jaarlijks vulden de deelnemers in hoe vaak ze bepaalde ongezonde producten aten, zoals friet en cake, en hoe vaak ze voedingsmiddelen binnenkregen die beschermen tegen dementie, zoals groenten en vis. Ook deden ze uitgebreide geheugentests.
Het brein van de deelnemers die het gezondst aten, verouderde minder snel dan dat van de minst gezonde eters. Dat lag níét aan factoren als opleidingsniveau, bewegingspatroon, gewicht en depressie. Het verschil bedroeg liefst 7,5 jaar en was terug te zien in alle cognitieve functies, maar vooral in het geheugen voor persoonlijke gebeurtenissen en feitjes, en in de waarnemingssnelheid.
Goed voor het brein:
Groene bladgroenten, bessen, noten, bonen, volkoren granen, kip, vis (eenmaal per week volstaat), olijfolie, wijn (met mate).
Slecht voor het brein:
Rood vlees, boter, kaas, gebak, snoep en snackbarvoedsel.
Training Gezond en energiek in 10 stappen
- Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
- Niet voor even, maar voor de rest van je leven
- In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
99,-