Orthorexia
Op een gemiddelde dag ontbeet ik met een mandarijn. Twee uur later mocht ik een peer en ’s middags een appel. Mijn avondeten bestond uit rauwkost, bijvoorbeeld wortels en soms een boterham. Voedsel moest “puur” zijn.
Alleen in fruit en groente zaten in mijn ogen louter vitamines, mineralen en voedingsvezels zonder smaakmakers of andere toevoegingen. Suikers en vetten vond ik overbodige ballast voor het lichaam, dus at ik niets waar dat in zat. Verder moest ik in die tijd mijn eten “verdienen” van mezelf. En dat was een probleem, want ik verdiende het niet…’
Geen pasta, geen vlees
Kim (20) had orthorexia nervosa, alleen wist ze dat zelf nog niet. Het Griekse ortho betekent correct, en orexis eetlust. Nervosa betekent: door psychische oorzaken. Die zogenaamd correcte eetlust is ziekelijk: mensen die eraan lijden, hebben een obsessie voor gezond eten.
Het was de Amerikaanse natuurarts Steven Bratman die de term orthorexia nervosa introduceerde. Hij schreef er een boek over: Health food junkies (2001). Zelf was hij zo geobsedeerd geraakt door zijn eigen advies ‘puur’ te eten dat hij de eetstoornis aan den lijve heeft ondervonden.