Moe, moe, moe. En misschien zelfs een beetje somber. Wie druk bezig is meer te bewegen en anders te eten, herkent het wel. Komt het doordat er zóveel energie naar het sporten en afvallen gaat? Of kan er ook fysiologisch iets veranderen, als je ineens zoveel minder suiker eet?

Afval-valkuil 3: genieten van het leven is toch ook heel belangrijk?

Afval-valkuil 3: genieten van het leven is toch ook heel belangrijk?

Gezonder eten staat bij menigeen hoog op het wensenlijstje. Maar hoe doe je dat als overal verleidin...

Lees verder

Suikerdip?

Diëtiste Linda Hogervorst, afgestudeerd op de master Voeding & Gezondheid aan de Universiteit van Wageningen, hoort de vraag wel vaker.

‘Toch kan het een placebo-effect zijn: omdat je dénkt dat je moe wordt van een lagere suiker-inname, voel je je ook moe. Want je lijf zorgt echt wel dat er voldoende suiker circuleert – als je er minder van binnen krijgt, wordt het gewoon wat vaker uit je voorraden gehaald. Heel bevorderlijk voor het afval-proces.’

Hersen-darm-as

Wat voor veel mensen wél interessant is, is om te kijken naar de hersen-darm-as, vindt Hoogervorst.

‘Daar wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Een gezonde samenstelling van je darmbacteriën heeft invloed op je humeur, zelfs op depressie. Hoe diverser de darmbacteriën, hoe gezonder je bent. Lichamelijk én psychisch.

Mensen die wekenlang geen of heel veel minder koolhydraten eten – en veel mensen doen dat – kunnen zich afvragen of ze wel voldoende voedingsvezels binnenkrijgen. Juist die vezels zijn namelijk de belangrijkste voedingsbron voor darmbacteriën.’

Training Gezond en energiek in 10 stappen
Training

Training Gezond en energiek in 10 stappen

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Probiotica

’s Morgens een portie probiotica nemen, is dat misschien wijs? Volgens Hogervorst is inderdaad aangetoond dat die de darmflora gunstig kunnen beïnvloeden.

‘Er zijn alleen talloze soorten bacteriën, en we weten nog niet precies wat voor wie werkt. Maar het is veilig en dus ook geen gek idee om ermee te experimenteren.’

Heb je de smaak te pakken en wil je constructief aan de slag met een gezondere leefstijl? Volg dan de online training Gezond en energiek in 10 stappen van Ingrid Steenhuis.

Verder lezen? Afval valkuil 6: cravings in de avond