Bijna iedereen – 93 procent – ervoer meer stilte tijdens de intelligente lockdown dit voorjaar. Voor veruit de meeste mensen had dat een positief effect op hoe ze zich voelden:
- rustiger en meer ontspannen: 72%
- beter humeur: 30%
- betere concentratie: 30%
- beter slapen: 27%
- meer energie: 26%
Een minderheid vond de stilte minder prettig: ze voelden zich daardoor bijvoorbeeld meer afgesloten van de wereld (20 procent) of eenzamer (11 procent). Toch wil 90 procent van de mensen de stilte ook na de lockdown vasthouden.
Volgens Tjeerd Andringa, universitair hoofddocent auditieve cognitie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is stilte bewezen gezond: ‘Subtiele omgevingsgeluiden, zoals fluitende vogels en ruisende wind, maken het brein rustig en zetten je lichaam in de “herstelstand”.
Hoe gevoelig ben je voor geluidsprikkels?
Die geluiden zitten normaal vaak verborgen achter verkeersgedruis, maar kwamen tijdens de lockdown opeens naar voren.’ Maar er waren ook geluiden waar we juist méér last van hadden: 42 procent noemt (klussende) buren, een derde andermans kinderen en een kwart zijn eigen kinderen.
Snakken naar stilte
Voor de lockdown snakten we al naar meer stilte, blijkt uit een landelijk representatief onderzoek van Psychologie Magazine in februari dit jaar: een op de drie mensen zei toen meer stilte in zijn leven te willen – van de mensen tot 34 jaar was dat zelfs bijna de helft. Naast geluiden van collega’s (48 procent van de mensen die op kantoor werkten) hadden we toen vooral last van verkeer en van andere mensen op straat, en in het openbaar vervoer (beide zo’n 40 procent).
Mindfulness training
- Leer omgaan met stress
- Krijg meer aandacht voor het nu
- Met Gids voor een Langzaam Leven cadeau
99,-
‘Nu het om ons heen weer lawaaiiger wordt, is het gezond om regelmatig bewust de stilte op te zoeken,’ zegt Andringa. ‘Zet bijvoorbeeld eens niet automatisch muziek of een podcast op.’ Want uit het onderzoek van Psychologie Magazine blijkt dat vooral jongere mensen tot 34 jaar daardoor de stiltemomenten door hun vingers laten glippen – terwijl juist zij aangeven méér stilte in hun leven te willen.
In dit artikel, dat verschijnt in het novembernummer van Psychologie Magazine, lees je meer over het onderzoek en waarom stilte zo goed voor je is. Met tips hoe je meer stilte in je leven kunt brengen. Hoe gevoeliger je bent voor geluid, hoe meer stilte je nodig hebt. Doe hier de test.