cijfer eenGebruik de uit-knop
Onderzoekers van de universiteit van Londen ontdekten dat de invloed van constant bereikbaar zijn via telefoon en e-mail net zo verstorend is voor je functioneren als een nacht slaap missen of het gebruik van cannabis. Druk af en toe op de imaginaire uit-knop in je hoofd. De wereld draait ook door zonder dat je je Whats-app leest.

cijfer tweeConcentreer je op één taak
Schakelen tussen twee taken verlengt de totale tijd die je nodig hebt voor die twee taken met 40 procent. Dat zegt de Amerikaanse psycholoog David Meyer, die onderzoek deed bij kantoormedewerkers die hun werk afwisselden met het lezen en beantwoorden van mail. Hij ontdekte dat de meeste mensen met een kantoorbaan gemiddeld elke drie minuten van taak wisselen. De hersenen hebben dan tijd nodig om zich aan te passen. Je e-mail-notificatie uitzetten geeft meer rust en levert dus ook tijdwinst op.

cijfer drieVergader zo min mogelijk
Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat middenkaderpersoneel soms 50 procent van de tijd in vergadering zit. De Amerikaanse multinational 3M berekende dat die vergadertijd hun jaarlijks 79 miljoen dollar kost. Doe jezelf en je werkgever een plezier en maak ook hierin keuzes: er zijn vast wel vergaderingen die je kunt overslaan.

cijfer vierLeer realistisch inschatten
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat we vaak onderschatten hoeveel tijd we nodig hebben voor een bepaalde taak. Moet je van tevoren een inschatting maken van hoeveel tijd iets je denkt te kosten? Verdubbel die schatting, zodat je niet structureel in tijdnood zit.

cijfer vijfWie druk is, begint bijtijds
De Russische psychologe Bluma Zeigarnik zat in 1927 met vrienden in een koffiehuis in Wenen. Gefascineerd zag ze hoe de ober al hun bestellingen onthield zonder ze op te schrijven. Buiten besloot Zeigarnik terug te gaan om de ober te vragen hoe hij dat deed. Tot haar verbazing herinnerde hij zich niets meer van hun bestelling. Zeigarnik deed daarna veel geheugenexperimenten en concludeerde dat het geheugen werkt met open en gesloten mappen.

De ober werkte met een open map zolang de groep bleef bestellen. Was er eenmaal afgerekend, dan ging ook de map in zijn hoofd dicht.Veel gevoel van drukte komt voort uit het uitstellen van taken. Zolang je er niet aan begint, is zo’n taak als een gesloten map. Het kan daarom slim zijn om een paar dagen voordat je echt start met een project, een beginnetje te maken in je hoofd. Als je er nu alvast twintig minuten over nadenkt, gaat het werk straks sneller.

 

Bron: De informatie in dit artikel is een voorproefje uit het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe, uitgeverij Luitingh-Sijthoff.